GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
2 Aralık 2023 Cumartesi 09:12

Hava kirliliğine her yıl 27 bin can!

Türk Toraks Derneği Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, hava kirliliğine maruz kalındığında akciğer kanseri riskinin arttığını ifade ederek, “Hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit eden bir katil. Türkiye’de her yıl 27 bin kişi hava kirliliğine maruz kaldığı için hayatını kaybediyor. Yatağan ve Soma’da kömürlü termik santraller var. Bu ilçelerde yaşayan kişiler, sigara içmese de kansere yatkınlıkları artıyor. Bacadan çıkan gazlar sigara dumanı ile benzer özellikler taşıyor” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Hava kirliliği sağlık açısından en büyük çevresel risklerden biri. Ortam ve evdeki hava kirliliği birlikte her yıl kalp hastalığı, felç, akciğer kanseri, astım ve zatürre gibi solunum yolu hastalıklar dolayısıyla erken ölümler meydana geliyor.

Egedesonsöz’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk Toraks Derneği Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, fabrika bacalarından çıkan gazlar ile sigara dumanının aynı zararı verdiğini aktardı.

BACADAN ÇIKAN GAZLAR İLE SİGARA DUMANI AYNI
Yoğun bir hava kirliliğine maruz kalındığında sigara içilmese de riskin meydana geldiğini kaydeden Kılınç, “Bölgemizde Yatağan ve Soma’da kömürlü termik santraller var. Bu ilçelerde yaşayan kişiler, sigara içmese de kansere yatkınlıkları artıyor. Bacadan çıkan gazlar sigara dumanı ile benzer özellikler taşıyor. Hava kirliliği nedeniyle bütün bir kent sigara içiyormuş gibi oluyor.  Hava kirliliğini önlemenin en önemli maddesi yenilenebilir kaynaklardan enerji elde etmektir. Kömürlü termik santrallerinin bacalarına filtre takılmalı. Çıkan dumanlar insanları zehirliyor. Bunun denetimleri yapılmalı. Bireyler de kişisel olarak ev içi kirleticilerden kaçınmalı. Bireyler de evde sigara kullanmamalı. Cam, kapı açılsa bile tütün dumanından etraftakiler pasif içici olarak zarar görüyor”

ASBEST VE RADYASYON RİSKİ ARTIRIYOR
Bazı meslek gruplarının yüksek risk barındırdığını söyleyen Kılınç, “Asbestin, radyasyonun kullanıldığı meslek grupları, organik yakıtların yakılarak iş yapıldığı fabrikalarda çalışanlar maruz kalıyorlarsa buralarda akciğer kanseri riskini artıyor. Türkiye’de İzmir’de dahil olmak üzere, DSÖ’nün izin verdiği hava kirliliği düzeyini aşmamış bir il yok. Hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit eden bir katil. Türkiye’de her yıl 27 bin kişi hava kirliliğine maruz kaldığı için hayatını kaybediyor. Bu hastalıklarda sadece kanser değil KOAH da var. Ev içi kirleticiler de aynı şekilde. Evin içinde soba, şömine açık ocak varsa organik yakıtların dumanına maruz kalmak da yine KOAH ve kansere zemin oluşturuyor.” dedi.