GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Haziran 2023 Perşembe 13:39

Hata Büyükşehir’den döndü… Tarih kurtuldu!

Seferihisar Sığacık ve Batı Akarca’daki arkeolojik SİT alanlarına ilişkin 1/5000 ölçekli koruma amaçlı imar planları ile yeniden askıya çıkarken askıya çıkan planlarla birlikte arkeolojik SİT statüsündeki ‘tümülüs’ üzerinden geçmesi planlan yolun güzergâhı da değiştirildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan Seferihisar Sığacık ve Batı Akarca Planlama Bölgesi 1. Derece ve 3. Derece arkeolojik SİT alanlarına ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı geçtiğimiz ay yayımlanmıştı. Ekmeksiz Tabiat Parkı’nı da içine alan 814 hektarlık bölgeyi kapsayan alanda yeni parseller yapılaşmaya açılmıştı.

Askıya çıkarılan planlara yapılan itirazlar doğrultusunda hazırlanan yeni planlar tekrar askıya İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı. Yeni planlardaki bir düzenleme dikkat çekti.

Sığacık Mahallesi’nde kalan ‘Karagöl-ll Tümülüsü’ isimli korunması gerekli taşınmaz kültür varlığının üzerinden ‘sehven’ geçirilmesi planlanan taşıt yolunun ise güzergâhı değiştirildi.

Açıklama raporunda yer alan değişiklik şu şekilde:

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 23.12.2020 tarih, 11767 sayılı kararı ile; İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Sığacık Mahallesi'nde yer alan, özel mülkiyete ait 65 ada 1, 8 ve 23 parsellerde yer alan 18m. çapında dairesel bir hat oluşturan tek sıra halinde mermer blokların bir yapıya ait temel kalıntıları olduğunun tespit edildiği, Teos Kazı Başkanı tarafından söz konusu yapının dairesel peribolos (çevre) duvarına sahip bir Tümülüs olduğuna işaret ettiği belirtildiğinden, Karagöl-ll Tümülüsü olarak adlandırılan bu yapının 2863 sayılı yasanın 6. Maddesi kapsamında "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak belirlenmesine karar verilmiş ve ilgili karar, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 31.12.2020 tarih, E-66017023-165.02.03-1002412 sayılı yazısıyla Seferihisar Belediyesi'ne iletilmiştir.

Ancak "Sığacık ve Batı Akarca Planlama Bölgesi 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı" hazırlanırken "Tümülüs Alanı"nın korunmasına yönelik olarak alınmış bu karar sehven göz ardı edilmiş ve planda "Tümülüs Alanı'nın üzerinden sehven 10 metrelik taşıt yolu geçirilmiştir.

"Sığacık ve Batı Akarca Planlama Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu ve İlavesi" ilan askı süresinde iken sehven yapılan hatanın fark edilmesi Üzerine; Tümülüs alanının korunmasına yönelik plan değişikliği önerisi hazırlanmıştır.

Bahse konu meclis kararları doğrultusunda yapılan Nazım İmar Planı Değişikliği ile, o Tümülüs alanının üzerinden geçen 10 metrelik taşıt yolunun güzergahı değiştirilmiş,

Düzenleme saha sınırı içinde yer alan alanda, yol güzergahlarının değişmesi nedeniyle, düzenleme sahalarındaki zayiat değerini yasal oranda tutmak adına, özel imar adalarının ve donatı alanlarının form ve konumlarında değişikliklere gidilmiştir.