GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Kasım 2022 Çarşamba 08:45

Hasılat azalınca işi bıraktılar… Minibüste şoför krizi!

İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, odaya kayıtlı bin 117 minibüsten en az 300’ü için şoför arandığını ancak bulunamadığını söyledi. Minibüste şoförlük yapmak isteyenlere “Odaya başvurun” çağrısında bulunan Kayışdikici, “Taşıdığımız günlük yolcu sayısı yüzde 40 oranında düştü. Bu durum da yevmiye olarak günlük hasılattan yüzde 20 pay alan şoförün kazancını azalttı. Hal böyle olunca, minibüsü bırakıp kamyona, TIR’a geçtiler” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’in yollarında yolcu taşıyan minibüslerin mal sahipleri, yana yakıla şoför arıyor. Ellerindeki şoförleri, taşınan günlük yolcu sayısının yüzde 40 civarında düşmesi sonucu kaybeden mal sahipleri, yeni şoförlerin iş başvurularını bekliyor. İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, odaya kayıtlı bin 117 M plaka minibüsten en az 300’üne şoför arandığını doğruladı, “Minibüs şoförlüğü yapmak isteyenler, odamıza başvursun” çağrısında bulundu.

ŞOFÖRÜN YEVMİYESİ, O GÜNKÜ HASILATIN YÜZDE 20’SİDİR
Oda Başkanı Mehmet Kayışdikici, sektörde şoför krizinin artık çok sıkıntılı bir hal aldığını söyledi. Minibüs şoförlerinin yevmiyesinin, o günkü hasılatın yüzde 20’si olduğunu hatırlatan Başkan Kayışdikici, “Yolcu sayısı azalınca, şoförlerin de kazancı düştü. Haliyle minibüs şoförleri, daha çok kazanacakları kamyona, TIR’a, tankere gidiyorlar. Kamyon, TIR ve tankerde çalışan şoförler ayda 12 bin ile 15 bin lira arasında maaş alıyor. Üstelik uzun yola çıktıklarında harcırah alıyorlar. Minibüsteen kamyona transferler artınca, mağdur olduk” dedi.

Başkan Kayışdikici, toplu taşım ücreti zammı isteyen ancak bu talebi reddedilen belediyenin 6,5 liraya yolcu taşıdığını hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

KAYIŞDİKİCİ: ZAMLI TARİFEYİ UYGULAYAMIYORUZ, ÇÜNKÜ…
“İndi bindi, kısa mesafe 7,5 lira olan tarifeden yolcu taşımaya devam ediyoruz. Belediye otobüsünden 1 lira fazla. Bu 1 liralık fark bile yolcunun otobüse kaçmasına yetiyor. Minibüs yolcu taşıma tarifesi, otobüs tarifesinden yüksekse, insanlar minibüse neden binsin ki… Dolayısıyla biz de yeni tarifeyi değil, eski tarifeden yolcu taşımaya devam ediyoruz. Toplu taşıma araçlarına zam gelse, minibüsün hasılatı da artacak, şoförün geliri de… Günde ortalama 350 ile 400 arasında yolcu taşırdık. Bu yolcu sayısı 200-250 aralığına düştü. Yani ortalama yüzde 40 kadar düşüş var. Yolcu sayısı azalınca, şoförün kazancı da düştü. Şöyle bir örnek vereyim; bir minibüsle günde 400 yolcu taşındığını varsayalım ve en düşük tarife olan 7,5 liradan hesaplarsak, günlük hasılat 3 bin lira olur. Şoför, bu paranın yüzde 20’sini, yani 600 lirasını o günkü yevmiyesi olarak alır. 250 yolcu taşıdığınızda 1900 lira hasılat elde edilmiş olur ve şoförün cebine 380 lira girer.  Aradaki 220 liralık gelir kaybı, şoförün başka işe kaçması için yeterli sebeptir. Oranı artırıp minibüste kalmasını da sağlayamıyoruz, çünkü artan akaryakıt, tamir bakım, sigorta masrafları yüzünden mal sahiplerinin de kazancı çok düştü. Minibüslerimizde şoförlük yapmak isteyenler, odamıza başvurabilir. Bugün benim aracıma bile şoför lazım; arıyorum ama bulamıyorum. Benim gibi pek çok minibüs sahibi, şoför yokluğunda direksiyona geçip kendisi çalışıyor.”