GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
21 Haziran 2019 Cuma 14:50

Hasat hazırlık dönemi başlıyor: Çeşme'den sakız damlayacak

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran belediyeye ait arazilerin değerlendirileceğini söyledi. Oran, “Fidanlıklarımızda bulunan sakız ağaçlarını ilk kez hasada hazırlayacağız. Sakız, Çeşme için çok önemli” dedi.

EGEDESONSÖZ- Ege’de özellikle Çeşme ve Karaburun’da bir dönem yoğun olarak dikimi yapılan sakız ağacı artık yok olmaya yüz tutarken Çeşme Belediyesi yeni bir çalışma başlattı. Belediye, yöre halkının kestikten sonra odun olarak kullandığı sakız ağaçlarından geriye kalan ağaçların kurtarılması için “sakız ağacı hasadı” konusunda eğitimlere ağırlık verdi.

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Sakız Ağacı’nın özelikle Çeşme ve Yunanistan Sakız Adası’nda büyük ekonomik girdilerinin olduğunu söyledi. Sakız ağacının ilçe genelinde farklı yerlerde bulunduğunu fakat kimsenin bundan sakız meyvesi olmadığını belirten Oran, “Biz hasat ile yeniden sakızı canlandıracağız. Çeşme’de belediyeye ait fidanlıklar ve tarlalarda sakız ağaçları var. İnsanların bahçelerinde de sakız ağacı bulunuyor. Fakat kimse ilgilenmiyor. Biz, sakız meyvesinin ortaya çıkması için ilk olarak çizme işlemini yapacağız. Bir program dahilinde ağacın gövdesinden alınan sakız meyvesi daha sonra ekonomik gelir olacak” dedi.  Başkan Oran, 22 Haziran Cumartesi günü Alaçatı Sakızlar Mevkii’nde tören yaparak damla sakızı ağaçlarını hasada hazırlamaya başlayacaklarını söyledi.

ARAZİLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ
Başkan Oran, mülkiyeti belediyeye ait 300’ün üzerinde arazi ve tarlanın bulunduğunu söylerken buralarda Yarımada ve Çeşme’ye özgü bitkileri tekrar dikeceklerini ve değerlendireceklerini söyledi. Oran, “ Çeşme’nin kendine has kokusu olan bir domatesi var. Yine kavunumuz var. Birçok sebze ve meyve yetişiyor. Arazilerin tespitlerini yaptırıyorum. Bazı yerler işgal edilmiş ve başkaları tarafından kullanılıyor. Arazilerimizi ve kamu mallarını koruyarak ekonomik değer kazandıracağız” dedi.

DAMLA SAKIZI AĞACI VE SAKIZ MEYVESİ NEDİR?
Başkan Oran’ın tarımsal müdürlük kurarak üzerinde yoğun çalıştığı damla sakızı ağacının tarihi ilçe açısından çok eskilere gidiyor. Damla sakızı sadece Yunanistan’ın Sakız Adası’nın güneyinde ve Türkiye’nin batısında Çeşme Yarımadası'nda yetişiyor.

Damla sakızına ait ilk bilgiler milattan önceki zamanda Herodot tarafından verildiği için büyük hekim Hipokrat tarafından da damla sakızı iyi biliniyor. Bergamalı Galen; saç dökülmesinden, yılan sokmasına kadar bütün ilaçların içinde damla sakızına yer vermiş. Sakız eskiden balgam söktürücü olarak, diş etlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için kullanılırmış. Ülser ve mide kanserine iyi geldiği bilinen damla sakızı; yapıştırıcı cila olarak ve parfümeride tercih ediliyor. Tatlılar ve gıdalarda da tat-koku vermek için kullanılan sakız günümüzde de birçok üründe kullanılıyor.