GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Temmuz 2019 Cumartesi 09:44

Harmandalı’nda çöpten elektrik üretecekti... Bergama'yı da o şirket aldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bergama’da katı atık bertaraf tesisi kurulması ve işletilmesi ihalesini Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş aldı. Yaklaşık 75 milyon TL’ye biten ihaleyi alan şirket Harmandalı’nda çöpten elektrik üretimi projesini yürüten Novtek’e ait. Novtek ise, Doğtaş Mobilya’nın sahibi Doğanlar Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenli katı atık bertaraf tesisi kurma çalışmaları sürüyor. Kentin farklı yerlerinde tesis kurarak yıllardır İzmir’in çöp yükünü taşıyan Çiğli Harmandalı’nın yükünü azaltmayı planlayan Büyükşehir’in Karşıyaka Yamanlar’da yapacağı dev katı atık bertaraf tesisi mahkeme kararları nedeniyle kurulamamıştı. Yargı sürecinin ardından altyapı ve ÇED çalışmaları devam ederken Büyükşehir, Harmandalı’ndaki döküm süresini en az iki yıl daha uzattı. Bu arada Harmandalı’nda uzun yıllardır dökülen çöplerden faydalanmak için ise enerji üretimi projesini geliştirdi. Bu konuyla ilgili yapılan ihaleyi Novtek AŞ. almıştı. Büyükşehir Belediyesi’ne üreteceği elektrikten elde edeceği karın yüzde 60’ını vermeyi taahhüt eden şirket Eylül ayında çöpten elektrik üretimi planlıyor.

Harmandalı’ndaki süreç devam ederken Büyükşehir Bakırçay ve Menderes Havzaları’nda da orta düzeyde katı atık bertaraf tesisi kurulumu için düğmeye bastı. Daha önce Bergama Belediyesi ile Büyükşehir’in ortak yaptığı Bergama Düzenli Atık Bertaraf Tesisi’nin geliştirilmesine karar verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nin yaptığı yeni ihaleyi Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş aldı. Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi Kurulması ve İşletilmesi İşi adı altında yapılan ihaleye yaklaşık 75 milyon TL teklif veren şirkete olur verildi.

DOĞTAŞ VE KELEBEK MOBİLYA’NIN SAHİPLERİ
Harmandalı’nda çöpten elektrik üretimi işi yapan Novtek’in iştiraki olan Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş Doğanlar Yatırım Holding bünyesinde bulunuyor. Çanakkale merkezli Doğtaş Mobilya’nın da sahibi olan Doğanlar Holding’in enerji yatırımları konusunda birçok şirketi bulunuyor. Doğtaş ile birlikte Kelebek Mobilya’nın da yüzde 70’ine sahip olan şirketi Davut Doğan, Adnan Doğan gibi isimler yönetiyor.