GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
17 Şubat 2021 Çarşamba 10:23

Harmandalı diken üstündeydi: İlk bulgular ortaya çıktı

Çiğli Harmandalı’nda toprak kaymaları ve yarıkların oluştuğu bölgede İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü incelemelerde bulundu. Teknik ekibin de yer aldığı gezide ilk bulgulara göre kaymanın alt bölgelerde yer alan sahalardan toprak alınması ve bunun deprem ve aşırı yağışlar nedeniyle kaymalara neden olduğu tespit edildi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Çiğli İlçesi Harmandalı Mahallesi sınırları içinde yer alan geniş arazilerdeki toprak kayması ve yarıklar korkuya neden oldu. Büyükşehir Belediyesi ve Çiğli Belediyesi’nin bazı evleri boşalttığı bölgede inceleme yapıldı. Teknik ekiplerin de bulunduğu ziyarette İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve Çiğli Kaymakamı Kaya Çıtak da vardı. Heyet sahayı gezerken kayan ve derin yarıkların olduğu alanlarda oluşan durumu yerinde inceledi.

Genel Sekreter Gökçe, “Harmandalı Cumhuriyet Mahallesi’nde yer yer 1 metreye uzanan geniş yarıkların da bulunduğu yer hareketlerinin gözlemlendiği alan ve çevresi için yerinde incelemelerde bulunduk. Bölgede oluşan yer hareketlerinin tümüne dair kapsamlı bir inceleme çalışması sürdürüyoruz. Akademik anlamda da çeşitli destekler ve hizmetler alıyoruz. İlk bulgular alanın sırtı olarak tarif edilen kayalık alanda ki bu alan deve güreşi yapılan alanın da üzerine denk geliyor. Zamanla toprak alınıp topoğrafya bozulmuş. Bu alan aynı zamanda daha yüksek kotlardaki yumuşak zemin için dayanak-topuk vazifesi görüyormuş. Bu bozulan alan yoğun deprem fırtınası ve çok kuvvetli yağışların da etkisiyle harekete geçince alt kottaki sırt alandan da destek alamayınca aşağıya kadar kaymış” dedi.

Bölgedeki yerleşim alanları ve yaşayanlar ile ilgili yapılan çalışmaları da anlatan Gökçe, “Bu alandan direkt etkilenen 3 adet binadaki 5 aile için hemen boşaltma kararı aldık ve kendilerine Uzundere Sosyal Konutları’mızı teklif ettik. Bir ailemiz yerleşti. Diğerlerinin de kararlarını bekliyoruz” diye konuştu.

ÇÖP ALANI İLE İLGİSİ YOK
Gökçe, kaymanın Harmandalı Çöp Depolama Alanı’ndan çıkan gaz sıkışması nedeniyle olabileceği yönündeki değerlendirmelere de yanıt verdi. Gökçe, “Bu süreçte akademisyenlerimizle alanda gerekli tüm ölçümleri yaparak yer hareketlerini de kayda alıp muhtemelen sırt olarak tarif edilen bölge ile diğer belirlenen noktalara duvar ve foraj yapacağız. Bunların tam yerini büyüklük, derinlik ve uzunluğunu akademik çalışma ve ölçümler belirleyecek. Akademisyenlerin ve teknik ekiplerimizin ilk tespitleri kaymanın çöp depolama alanıyla bir ilgisi olmadığı yönünde. Buna karşın tüm ihtimalleri derinlemesine inceleyip, bilim ve fen ne tarif ediyorsa daha önce Evka 5 TOKİ bölgesindeki kaymada yaptığımız gibi gerekli müdahaleyi yapacağız. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Bu yapım sürecinde kaymadan etkilenen tüm ailelerimize gerekli desteği sağlayacağız. Başkanımız Tunç Soyer bu konuda ne gerekiyorsa yapılması talimatını verdi. Biz de gereğini eksiksiz yapacağız. Kaymakam bey ve belediye başkanımız da gerekli desteği bize veriyorlar” ifadelerini kullandı.

BÖLGEYİ GÜVENLİ HALE GETİRECEĞİZ
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de bölgeyi yakından takip ettiklerini söyledi. Belediye olarak ilk incelemeyi yaptıktan sonra “Fen Raporu” hazırlayarak durum tespitini yaptıklarını ifade eden Başkan Gümrükçü, “Çiğli Kaymakamımız Kaya Çıtak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ile birlikte Harmandalı'da toprak kayması yaşanan bölgede incelemelerde bulunduk. Gerekli çalışmaları bir an önce başlatarak bölgenin güvenli hale getirilmesini sağlayacağız” açıklamasında bulundu.