GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
13 Eylül 2022 Salı 09:56

Halkın kantarına çıkacak projede 'yeraltı suları' uyarısı... Dikili'nin başı belada!

Danıştay’ın iptal kararına rağmen yeniden ÇED süreci kapasitesi arttırılarak başlatılan Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi projesi halkın kantarına çıkıyor. EGEÇEP Sözcüsü ve davanın avukatı Doğu Işık projenin yer altı sularına olan etkisine dikkat çekti.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Dikili ilçesinde yer alan Çukuralan’da Koza Altın İşletmeleri tarafından işletilen altın madeninin çalışması kapasitesinin arttırılması amacıyla şirket harekete geçmiş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ile tesiste kırma eleme kurmak için başvurmuştu.

ÇED süreci başlatılan tesisle ilgili bakanlık halkın katılım toplantısının tarih ve yerini açıkladı. Yapılan duyuruya göre toplantı 27 Eylül 2022 tarihinde saat 13:30’da Çukuralan Mahallesi Köy Kahvesi’nde gerçekleştirilecek.

Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi, Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Başvurunun ardından İzmir Valiliği proje için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Bunun üzerine EGEÇEP ve 19 yurttaş kararın iptali için 7 Eylül 2020’de İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. 10 Mart 2021’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de müdahil olduğu davada “Çam fıstığının anavatanı olan Kozak Yaylası’nda artan çevre sorunlarıyla birlikte yüksek oranda bir rekolte düşüşü yaşandığı, bu durumun doğrudan halkın ekonomik gücüne yansıdığı ve yapılacak faaliyetten İzmir halkına ait su kaynaklarının olumsuz etkileneceği” ileri sürülerek yürütmeyi durdurma kararı istendi. İlk olarak yürütmeyi durdurma kararı veren İzmir 6. İdare Mahkemesi ‘çevresel etki değerlendirme gerekli değildir’ kararını da iptal etmişti. Danıştay 6. İdare Dairesi de temyize taşınan kararı onamıştı.

KAPASİTESİ ARTARAK GELDİ
Daha önce mahkeme tarafından iptal edilen ÇED dosyasındaki 360 bin tonluk yıllık kırma eleme tesisinin kapasitesinin 500 bin tona çıkarıldığı görüldü. Ayrıca tesis için yer değişikliği de yapıldı. Şirket tesisi için 5 milyon 650 bin Türk Lirası bütçe ayırdı.

‘YERALTI SULARI TEHLİKEDE’
Mahkeme kararına rağmen yeniden başlatılan ÇED sürecinin Ege’de Son Söz’e değerlendiren EGEÇEP dönem eş sözcüsü ve davanın avukatı Doğu Işık; "Çukuralan Altın Madeni'nde yapılması planlanan 360.000 ton/yıl kapasiteli kırma eleme tesisi için İzmir Valiliği'nin vermiş olduğu ÇED Gerekli Değildir kararı için dava açmıştık. Mahkeme, projeyi iptal etti ve iptal kararı da Danıştay tarafından onanıp kesinleşti. Proje, madenin 3. kapasite artırımı alanında bulunuyor. İptal kararının gerekçesi ile 3. kapasite artırımı hakkında verilen iptal kararlarının gerekçesi birbirine paralel. Bilirkişi raporunda ve iptal kararı gerekçesinde projenin, yeraltı sularını ve dolayısıyla Madra Barajı'nı olumsuz yönde etkileyeceği açıkça belirtildi" dedi.



‘AKLA MANTIĞA UYAN YANI YOK’
‘Proje kapasitesini yükseltince çevresel riskler, olumsuz etkiler sona mı erecek?’ sorusunu soran Avukat Işık “Bunun akla, mantığa uyan yanı yok. Diğer yandan; kırma eleme tesisi projesi, 3. kapasite arttırımı alanında bulunduğundan bu iki proje hakkında ayrı ÇED süreçleri yürütülmeksizin entegre proje olarak tek ÇED süreci içerisinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Yeni başlayan ÇED sürecine ilişkin olarak gelişmeleri yakından takip edip gerekli hukuki adımları atmaya devam edeceğiz.  Yeniden itiraz edeceğiz. ÇED olumlu kararı çıktığı takdirde de yeniden mahkemeye gidip iptal davası açacağız. Çukuralan'da, Ovacık'ta, Efemçukuru'nda, Çaldağı'nda, Kışladağ'da, her yerde sağlıklı çevrede yaşam mücadelesini büyüterek, güçlenerek devam ettireceğiz" dedi.