GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Ocak 2024 Pazartesi 20:00

Halkapınar-Otogar Metrosu'nda yeni gelişme!

2024 yılı yatırım programı ile birlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın İzmir’deki hangi proje için ne kadar bütçe ayırdığı da belli oldu. On birinci kez Halkapınar-Otogar Metrosu projesi için 3 bin TL’lik sembolik ödenek belirlendi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - 2024 Yılı Yatırım Programı'nın kabulü ve uygulanmasına dair Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Yayımlanan kararla birlikte İzmir’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2024 yılında yapacağı projeler de yer aldı.

OTOGAR METROSUNA ERTELEME
10 yılı aşkın süredir kent gündeminde yer edinen 4 buçuk kilometre uzunluğundaki Halkapınar-Otogar Metro hattı için yine 3 bin TL’lik sembolik ödenek belirlendi.

Proje için 2014'ten bu yana yatırım programında 3 bin TL’Lik bütçe konuluyor.

İzmir’de kent içi ulaşım için kritik öneme sahip olan, toplam yatırım tutarı da 16 milyar 131 milyon 298 bin TL olarak belirlenen projenin yapımı da bu gelişmeyle birlikte ertelenmiş oldu. Öte yandan projenin maliyetinin bir yılda ikiye katlanması da dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl ki bütçe 8 milyar 136 milyon TL olarak belirlenmişti.

BİTİŞ 2027'YE ATILDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın İzmir’de destek verdiği tek kent içi raylı sistem projesinin bitiş tarihi ise bir yıl daha ertelenerek 2027 yılı olarak güncellendi. 5 duraklı metro projesi kapsamında raylı sistem inşaatı, danışmanlık hizmeti alımı, elektro mekanik işlerin yanı sıra 40 adet tren vagonunun alımının yapılması planlanıyor.

Projenin inşaat ve elektro mekanik işleri için 13 milyar 298 milyon 448 bin TL, 40 adet metro aracı alımı için 2 milyar 209 milyon 427 bin TL ve mühendislik işlemleri için 623 milyon 423 bin TL bütçe ayrılmış durumda. 

Asıl bütçenin ise ihale aşamasına gelindiğinde belirlenmesi bekleniyor.