GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
18 Ağustos 2024 Pazar 12:54

Halk sağlığı uzmanından uyarı: Yüze maske, pencerelere bez takın!

Karşıyaka'da günlerdir söndürme çalışmalarının devam ettiği yangınlar sebebiyle yoğun duman kenti esir aldı. Zehirli dumanın insan sağlığına etkisi hakkında konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğrul Şahbaz, "Açık havada dolaşmamak lazım. N95 maskeler kullanılmalı. Evlerde ise evin içine dumanın olabildiğince az girmesi için önlemler alınmalı. Pencere ve kapılar bez veya sünger ile kapatılabilir" dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Karşıyaka ilçesinde ve birçok noktada çıkan orman yangınlarına müdahaleler günlerdir sürüyor. İlk günden beri yoğun duman altında adeta esaret yaşayan ilçelerde yaşayan vatandaşlar evlerinden çıkmadan bile dumana maruz kalıyor. Zehirli dumanı solumak, hem yangına müdahale edenler için hem de maruz kalanlar için büyük bir tehlike yaratıyor. 

'HASTANELERE YOĞUN BAŞVURU OLACAKTIR'
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğrul Şahbaz, özellikle Karşıyaka bölgesinde etkisini sürdüren ve birçok bölgeye yayılan yoğun dumanın halk sağlığına etkisini Egedesonsöz'e anlattı.

Şahbaz, şunları söyledi:
"Havada asılı partikül TM diye geçen maddeler çok yoğun bir şekilde var. Her taraf kül oldu. Evlerin içine dolduğunu biliyorum. Kapalı pencerelerden bile evin içine girmiş. Bu özellikle kronik bronşit olarak bilinen, bizim Koah dediğimiz, alerjik astımı olan, kalp hastalığı olan kişilerde ciddi problemler yaratacak olan bir durum. O bölgede kaç kişi yaşıyor diye bakarsak, Karşıyaka ve Bornova demek lazım. Çünkü Bornova'da Onur mahallesi, Bayraklı çok etkilendi. Bornova'nın bir kısmı da etkilendi. Çok büyük bir nüfus bu dumana maruz kaldı. Bir kısmı açık havada bir kısmı evin içinde maruz kaldı. Şu anda herkes yanıklar, yaralananlar ile ilgileniyor bunun etkisini biz mutlaka bir süre sonra göreceğiz. Kronik solunum rahatsızlıkları tetiklenebilir. Hastanelere yoğun bir başvuru olacaktır. Zaman içinde bu tip hastalıklarda artış gözlemlenebilir."

'N95 MASKE KULLANILMALI, PENCERELER BEZ İLE KAPATILMALI'
Büyük yangınlarda zehirli dumandan en az etkiyi almak için alınabilecek önlemleri sıralayan Şahbaz, "Bu gibi yangınlarda söndürme çalışmaları dışında halkın kendisini nasıl koruyacağı konusunda bilgilendirmeler yapılmalı. Açık havada dolaşmamak lazım mesela. N95 maskeler kullanılmalı. Cerrahi, bez maskeler bir işe yaramıyor daha zor nefes almaya yol açar. Bu vatandaş için önemli olduğu kadar yangına müdahale edenler için de önemli. Müdahale edenleri de ikiye ayırmak lazım. Bir görevli müdahale edenler bir de mecburiyetten müdahale edenler. Adamın evi yanmış müdahale ediyor, komşusuna yardım ediyor. Benim evim yansa ben de müdahale ederim. O sırada insan dumandan nasıl korunacağını düşünemeyebilir. Yardımcı olarak gidenleri de düşünebiliriz. Bölgeye müdahale için gidenlerden yaralananlar ve hastaneye kaldırılanlar da oldu. Geçen yangınlara müdahale edenlerden birisi ölmüştü. İlk anda zehirlenme şeklinde de görülebilir çünkü zehirli duman soluyor. Dediğim gibi yoğun dumandan dolayı solunum hastalıkları tetiklenecektir. Bir süre sonra karşımıza yoğun vakalar çıkacaktır. Evlerde ise evin içine dumanın olabildiğince az girmesi için önlemler alınmalı. Pencere ve kapılar bez veya sünger ile kapatılabilir. Daha nereye kaçabiliriz ki soluduğumuz havadan. Çalışanların sağlığı için yeterli önlem alınıp alınmadığı da ayrı bir tartışma" şeklinde konuştu.