GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Haziran 2023 Pazar 10:02

Gündem kentsel dönüşüm… Karabağlar ve Buca gün sayıyor!

Karabağlar Belediyesi'nin üç mahallede yürüttüğü kentsel dönüşüm hamlesinde, vatandaşların itirazlarının ardından revize edilen imar planının bakanlık tarafından onaylanmasıyla ortada sorun kalmadığını belirten Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, "29 Haziran'da plan askıdan indiğinde hemen uygulamaya geçeceğiz" dedi. Buca Belediyesi de Seyhan Mahallesi planlarının bakanlık onayından çıkması için gün sayıyor.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Seçim sürecinin tamamlanmasının ardından İzmir'in en önemli sorunlarından birisi olan kentsel dönüşüm konusunda hızlı adımların atılması bekleniyor.

İzmir'in Karabağlar ile Buca ilçelerinden gerek hükümet gerek yerel yönetimler nezdinde yapılan çalışmalar sonucunda toplamda 4 mahalleyi kapsayan dönüşüm süreçlerinde yeni gelişmeler yaşandı.

Karabağlar'da Osman Aksüner, Aşık Veysel mahalleleriyle Aydın Mahallesi'nin bir bölümünü kapsayan 106 hektarlık kısmına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’na askı sürecinde yapılan itirazların ardından planlarda revizyona gidilmişti. Karabağlar Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından son şekli verilen revize planlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanmasının ardından askıya çıkarılmıştı.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilen Karabağlar Belediyesi sınırları içerisindeki 191 hektarlık alanın ikinci etabı ilgili son durumu değerlendirdi.

SELVİTOPU: REVİZE PLANA İTİRAZ SÖZ KONUSU DEĞİL
Bakanlığın onayladığı revize planların 29 Haziran'a kadar askıda kalacağını belirten Başkan Selvitopu, "Yeni bir itiraz olmaz, çünkü askıdaki plan, daha önce yapılan itirazlar üzerine revize edilmiş bir plan. Bu sürecin sonunda planla ilgili sürecin en zor kısmını aşmış olacağız. Bayram sonrasında da uygulama süreci başlayacak. Karabağlar Belediyesi olarak uygulama sürecine hazırız" dedi.

Başkan Selvitopu, Uzundere’de yapılacak sosyal tesis ve Aşık Veysel, Osman Aksüner, Aydın mahallelerini kapsayan 106 hektarlık alanla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gerekli onayların geldiğini bildirerek, şunları söyledi:

“Meclisimiz tarafından onaylanan 106 hektarlık alanla ilgili bakanlık, itirazları değerlendirerek kararını verdi. Plan önerdiğimiz şekilde onaylandı ve şu anda askı sürecinde. Süreç tamamlandığında burada dönüşüm çalışmaları hızlı bir şekilde gerçekleşecek. Buca ilçesine ait Seyhan Mahallesi'ndeki dönüşüm, o bölge için bir bütün olarak görülse de, Seyhan Mahallesi'nin planlarını Buca belediyesi yaptı. Buca Belediyesi de bakanlıktan onay bekliyor. Kentsel dönüşüm, Karabağlar ilçesi sınırları içinde kalan Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın mahallelerinde en kısa zamanda başlayacak."

KILIÇ: SEYHAN MAHALLESİ PLANLARI İMZA BEKLİYOR
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ise Seyhan Mahallesi planlarının bakanlıkta imza beklediğini belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"Seyhan mahallemizin kentsel dönüşümü çok uzun zamandır gündemimizde. O kadar fazla yoğunluk var ki, anlatılır gibi değil. 5 metrelik yolun etrafında üç katlı işyerleri, atölyeler var. 50 yıllık bir sorundan bahsediyoruz. Kentsel dönüşümün gerçekleşmesi için rezerv bölge gerekiyor. Rezerv bölge bulunduğunda, Seyhan Mahallesi'ndeki işyerleri o bölgeye taşınacak, bugünkü alan da mobilya mağazalarının olduğu, geniş yolların yapıldığı bir yer haline geçirilecek. Bakanlıkla sürekli iletişim halindeyiz. Bir an önce imzalanmasını ve harekete geçilmesini bekliyoruz."