GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Mayıs 2016 Pazartesi 10:21

Gül’ün eski danışmanı: ‘Pelikan’ talimatı...

11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başdanışmanı Ahmet Sever, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun koltuğunu bırakmasına neden olan Pelikan Dosyası’nı hazırlayan ekibin ‘en yukarıdan’ talimat aldığını söyledi.

Cumhuriyet’ten Selin Ongun’a konuşan Sever, Erdoğan’la Davutoğlu’nun çevresi arasında bir süredir perde arkasından bir çekişmenin devam ettiğini belirterek, Pelikan Dosyası isimli blogda çıkan yazıyı kimin yazdığının bir önemi olmadığı söyledi. Önemli olanın yazının yazılmasına izin verilmesi olduğunu belirten Sever, “Orada işler talimatla yapıldığı için önemli olan ona yeşil ışık yakılması, yazılanlara izin verilmiş olması, ‘Böyle bir şey yapın’ denilmiş olması” diye konuştu.

Sever, iznin kimden alındığı sorusuna da “En yukarıdan gelen bir şey, çok bariz” yanıtını verdi.

Davutoğlu’nun, Abdullah Gül’ün yüzde 76 oranında destek aldığı temayül yoklamalarında yüzde bir civarında destekle başbakanlığa geldiğini söyleyen Sever, “Zaten temayülden yüzde bir almış, bir kişinin iradesiyle ve kendisini seçenin bir dediğini iki etmeme şartı ile o makama gelmiş. Cumhurbaşkanı yüzde yüz biat istiyor. Yüzde 99 biat yetmiyor. Dediklerinin yüzde 99’unu yapıp birini yapmazsanız bitiyorsunuz gözünde. Davutoğlu bu süreçte pek çok sınavdan geçti ve aslında hepsini kabullendi. MKYK ve Bakanlar Kurulu oluşturulurken, neredeyse tamamını Cumhurbaşkanı belirledi. Dolayısıyla bunları içine sindirip bugün olanlara şaşırması tuhaf” dedi.

‘KORKUTMA İÇİN TROLL SİSTEMİ KURULDU’
Erdoğan’ın ‘trollerin’ faaliyetlerinden haberdar olduğunu söyleyen Sever, sözlerine şöyle devam etti: “Recep Tayyip Erdoğan’ın o sindirme, korkutma yöntemini desteklemek, etkinleştirmek için bir troll sistemi kuruldu. Bülent Arınç’ın, Abdullah Gül’ün, Hüseyin Çelik’in, Sadullah Ergin’in başına gelenlere bakmak gerek. En küçük eleştirinin ardından hemen harekete geçiliyor, bir mitralyöz gibi kurşun yağmuruna tutuluyor. Öyle bir yapı kurulmuş ki, pek çok insan konuşmayı göze alamıyor. Çünkü ağzını açıp tek kelime ettiğinde müthiş bir saldırıya hedef oluyorsun.”

‘SARAY’DAN YÖNLENDİRİLİYOR BU AK TROLLER’
Pelikan dosyasına benzer biçimde, Gül için de zamanında benzer hesapların devreye girip girmediği sorusuna ise Sever, şu yanıtı verdi: “Doğru, evet. Şu kadarını söyleyebilirim. Kim oldukları, kimler tarafından yönlendirildikleri belli. Öğrenildi. Bugün de baktığınız zaman AK trollerin İstanbul’da değişik yerlerde büroları var. Merkez olarak oralar kullanılıyor. Ve Saray’dan yönlendiriliyor bu AK troller. Talimatlar oradan geliyor. Edindiğim bilgiye göre de bütün bu operasyonu yürüten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank.”

Ahmet Sever, Gül’ün bu konuyu Erdoğan’ın kendisine de ilettiğini de bildiğini kaydederken, Erdoğan’a ilişkin de şunları söyledi: “Tek adamlığı sonuna kadar götürmek. Yetkiye ve güce doymayan bir Recep Tayyip Erdoğan var. Tek adamlığını her alanda tamamen ete kemiğe büründürmek.”