GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Mart 2021 Cumartesi 11:32

Güçbirliği Holding’ten ‘Basmane Çukuru’ açıklaması

İzmir’in uzun yıllardır çözülemeyen sorunlarından biri olan ve kamuoyunda “Basmane Çukuru” olarak nitelendirilen araziye ilişkin olarak alanın hissedarlarından Güçbirliği Holding’tan açıklama geldi.

EGEDESONSÖZ- Sonsöz TV’deki canlı yayında İzmir’in kanayan yarası olan “Basmane Çukuru”yla ilgili sürpriz gelişmelerin olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıklamalarına Güçbirliği Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, detaylar vermişti.

Zorlu, Büyükşehir Belediyesi'nin TMSF'ye Basmane'deki alana karşılık Umurbey Mahallesi'nde başka bir yer teklif ettiğini aktarmış ve Basmane Çukuru olarak adlandırılan yerin kıymeti 100 ise, mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Umurbey Mahallesi’ndeki yerin değeri 35… Böyle kıymet karşılaştırması olmaz. Doğal olarak TMSF takas için gösterilen yeri beğenmedi” demişti.

Zorlu'nun açıklamalarının ardından Güçbirliği Holding A.Ş. ve iş ortaklığı pilot firması Güç Yapı A.Ş adına şirket avukatı Pulat Gago tarafından bir açıklama daha geldi.

Gago'nun yaptığı yazılı açıklamada şunlara yer verildi:

“Sayın Tunç SOYER, Ege'de SonSöz TV’deki canlı yayında “Basmane Çukuru ile ilgili sürprizimiz var” beyanında bulunmuştur.

Çukur ifadesi Belediye’nin neden olduğu bir tanımdır ve Sn. Başkan konu ile ilgili yere inşaat şantiyesi demeyip çukur ifadesini kullanmayı tercih etmektedir.

İlgili yerdeki inşaat yüklenici Şirketler nedeniyle değil imar planlarını geçerli hukuka uygun yapamayan Belediye’nin kusurlu olması sonucu “hukuki imkansızlık” nedeniyle durmaktadır.

Diğer yandan resmi ihaleyi yapan Belediye bitirilmesi için gerekli hukuki olanakları hazırlayamamış ise sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır. Bu sorumluklar arasında ya muhatapları ile anlaşmak veya tazminatlarını ödemek zorunluluğu bulunmaktadır. İhalenin pilot firması olan Güçbirliği’nin çok ortaklı yapısı yanında EGS A.Ş.’nin halka açık olması nedeniyle on binlere ulaşan ortak sayısı ile bütün bu insanların oluşan zararlarını en uygun şekilde karşılamak elbette ihaleyi yapan Belediye’nin esaslı bir mükellefiyeti olup bu mükellefiyetin zarara eş değer biçimde karşılanmasını temin etmek Belediye’nin sorumluluğundadır”