GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Ekim 2021 Perşembe 09:47

Greve 8 gün... Görüşmeden ne sonuç çıktı?

Metro ve tramvay grevi öncesinde sendika ile işveren temsilcileri arasındaki dün gerçekleşen kritik görüşmeden de sonuç çıkmadığı öğrenildi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İzmir Metro A.Ş ve işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile metro ve tramvayda çalışan işçiler arasında örgütlü olan Türk İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası devam eden 9. toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca sendika 22 Ekim’de greve çıkacağını duyurmuştu.

Sendika ve işçiler grev hazırlıklarını sürdürürken dün SODEM-SEN’den görüşme talebi geldi. Yapılan görüşmelerde yeni bir teklif daha yapıldı ancak bu teklif yine sendikanın beklentisinin altında kaldığı belirtildi.  Tarafların yeniden görüşmesi bekleniyor.

ANLAŞILAMAYAN MADDELER PARASAL
20 Nisan 2021 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendika ve işveren temsilcileri 69 maddelik toplu iş sözleşmesi taslağının 60 maddesinde uzlaşırken 9 maddede bir sonuca varılmadı. Anlaşılamayan maddelerin biri hariç hepsi parasal maddeler. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında kök ücret, iş riskleri, yıllık izinler ve denkleştirme çalışması gibi maddeler yer alıyor.

SENDİKA ‘EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET’ İSTİYOR
22 Ekim tarihine kadar bir anlaşma sağlanamazsa 627 büyükşehir belediyesi çalışanını greve çıkarak ve metro ve tramvay seferlerini durduracak. Sendika, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin diğer ulaşım şirketlerindeki maaş ve sosyal hakların metro ve tramvay işçilerine de verilmesini talep ediyor.