GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Ekim 2021 Pazartesi 09:43

Greve 4 gün kaldı... Son durum ne?

Her gün yüz binlerce İzmirlinin kullandığı metro ve tramvayda grevin başlamasına 4 gün kalırken Cuma akşamı Başkan Soyer ve sendika temsilcileri arasında yapılan görüşmede de bir sonuç çıkmadı. Gözler, sendika ile büyükşehir arasında yapılacak yeni görüşmede.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İzmir Metro A.Ş ve işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile Türk İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası devam eden 9. toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa kent içi ulaşımın önemli ayaklarından olan metro ve tramvayda seferler Cuma günü itibari ile duracak.

20 Nisan 2021 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendika ve işveren temsilcileri 69 maddelik toplu iş sözleşmesi taslağının 60 maddesinde uzlaşırken 9 maddede bir sonuca varılmadı. Anlaşılamayan maddelerin biri hariç hepsi parasal maddeler. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında kök ücret, iş riskleri, yıllık izinler ve denkleştirme çalışması gibi maddeler yer alıyor.

SENDİKA ‘EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET’ İSTİYOR
22 Ekim tarihine kadar bir anlaşma sağlanamazsa 627 büyükşehir belediyesi çalışanını greve çıkarak kent içi ulaşımın önemli ayaklarından olan metro ve tramvayların seferlerini durduracak.

Sendika, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin diğer ulaşım şirketlerindeki maaş ve sosyal hakların metro ve tramvay işçilerine de verilmesini talep ederken İzmir Metro AŞ işçilere ortalama yüzde 31,9 zam önerisinde bulundu.

KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR YAPILDI
Metro AŞ tarafından yapılan açıklamada atılan tüm iyi niyetli adımlar ve sağlanan ciddi iyileştirmelere karşın sendikanın kendi sunduğu taslak dışında hiçbir teklife açık olmadığını belirterek görüşmenin sona erdiği belirtildi. Metro AŞ’nin müzakereye açık olduğu da belirtildiği açıklamada "İzmir Metro AŞ’nin önerdiği zam oranı ortalama yüzde 31.9 dur" denildi.

Sendika tarafından verilen cevapta ise Tunç Soyer’in ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesinin sözleşme görüşmelerine yansıtılmadığı dile getirildi. Açıklamada “Metro A.Ş. Yönetiminin taslak dışında hiçbir teklife açık olmadığımızı belirten ifadesi gerçekleri yansıtmadığı gibi, doğruluk payı da yoktur. Öyle olsaydı 69 maddelik toplu sözleşmemizin, 60 maddesinin nasıl taraflarca imza altına alındığını tüm kamuoyu önünde Metro A.Ş yönetimine sorulmasını talep ederiz. Tek amacımız emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımızın geleceği için insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürmek için, kısacası yaşayabilmek için, temsil etmekten onur duyduğumuz Metro emekçisinin ücretlerinin ve çalışma koşullarının düzeltilmesinden başka bir amacımız yoktur.” denildi.

SOYER'LE YAPILAN GÖRÜŞMEDE DE SONUÇ ÇIKMADI
Cuma akşamı İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ile sendika yetkilileri arasında kritik bir görüşme oldu ancak o görüşmeden de bir sonuç çıkmadı.  

Öte yandan büyükşehir ve SODEM-SEN tarafından sendikaya yeni bir görüşme çağrısında bulunulmadığı öğrenildi. 

GEÇİNEBİLİR BİR MAAŞ İSTİYORUZ’
Egedesonsöz’e açıklamada bulunan metro çalışanı ve Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Yöneticisi Celal Dağaşan “21 yıldır asgari ücrete ve belediyenin en düşük maaşına mahkum edilen metro ve tramvay işçileri artık geçinebilir bir maaş istiyor. ,Biz emekçiye değer veren Tunç Soyer’den metro ve tramvay işçilerinin yüzünü güldürecek bir teklif vermesini ve İzmir halkının mağdur olmamasını istiyoruz” dedi.