GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Eylül 2020 Perşembe 11:09

Giyimcilere uğrayan bile yok: Korona pazar yerlerini vurdu!

Pandemi sebebiyle pazar müşterisinde düşüşe neden oldu. Pazarcılar cirolarının azalmasından, vatandaşlar ise zabıtanın olağanüstü gayretine rağmen önlemlere uyulmamasından yakınıyor.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Koronavirüs salgını, pazaryerlerini de vurdu. Eskiden sabahtan akşama kadar alışverişin yapıldığı, insan trafiğinin en yoğun olduğu pazaryeri, şu günlerde sinek avlıyor. Koronavirüse yakalanma korkusu yüzünden insanlar pazaryerlerine gitmek yerine seyyar satıcılardan alışveriş yaparken, pazarcı esnafı da eskisi gibi iş yapamamaktan dert yanıyor.

ERİŞEN: PAZARCI ESNAFININ İŞLERİ KESAT
İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, pazaryerlerinde özellikle tekstil ürününün satıldığı tezgahlarda hiç alışveriş olmadığına dikkat çekti. Başkan Erişen, "İzmir'in koronavirüs yüzünden tehlike altında olduğunun farkındayız. Müşteriler de bunu biliyor. Doğal olarak kalabalık ortamlara girmek istemiyor. Haliyle pazaryerlerine de gitmez oldu. Sesini duyurmak için maskesini çıkarıp unutan pazarcı da var, maskesiz gelen müşteri de... Pazarcı esnafımız gün içerisinde üç-beş tane maske değiştiriyor. Zabıtalar, bekçiler, maskesiz herkesi uyarıyor. Eskiden yaşlı ziyaretçilerimiz sayısal olarak fazlaydı. Bugün orta yaşlı bile demeyeceğimiz, genç kesim pazara geliyor. Pazarcı esnafının işleri kesat…"

PAZAR MÜDAVİMİ VATANDAŞ NE DİYOR?
Her hafta pazara gittiğini belirten vatandaşlardan Ayhan Tomuş ise bugünkü pazaryerlerini şu sözlerle değerlendirdi:

"30-45 yaş aralığında vatandaşları artık pazaryerinde daha çok görüyoruz. 65 yaş üstü zaten giremiyor. Eskiden bir saatte çıkamadığımız pazaryerinden artık 20 dakikada, en fazla yarım saat içinde çıkılıyor. Pazara gitme alışkanlığı olan bazı vatandaşların, alışveriş yaptığı pazarcıları telefonla arayarak siparişlerini veriyorlar, arabalarını park ettikten sonra 10 dakika içinde torbaları alıp dönüyorlar. Böyle bir dönem başladı. Zabıtalar, maske kontrolünü çok sıkı bir şekilde yapıyor. Fakat buna rağmen zabıta bariyerini geçen müşterilerin, maskelerini çıkardıklarını görüyorum. Satıcıların büyük çoğunluğu, maske kuralına uyuyor. Fakat sosyal mesafe kuralına uyulduğunu söylemek mümkün değil. "