GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Şubat 2022 Perşembe 10:18

Gevrekçilerin Başkanından ağlatan itiraf: Bayat gevrek var mı diye soruyorlar!

1 Ocak’ta yaptıkları zammın ardından girdi maliyetlerinin arttığını belirten İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, “Bizler en çok asgari ücretlileri ve işsizleri doyuruyoruz. İnsanların, dünden kalma bayat gevrek var mı, diye sorduğu dönemde zam yapmayı içimize sindiremiyoruz” dedi ve yeni bir zammı düşünmediklerini açıkladı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İstanbul ve Antalya’dan sonra İzmir’de de ekmek zamlandı. İzmir Ticaret Odası Meclisi'nden geçen kararla, 210 gram ekmek 3 lira oldu. Peki, gevreğe zam gelecek mi? 1 Ocak’ta fiyatı 3 lira olan gevrekle ilgili bu soruya, İzmir Pide ve Gevrekçiler Esnaf Odası Başkanı Şükrü Erişen’den ağlatan bir itiraf gibi bir yanıt geldi:

“İzmir gibi bir yerde, dünden kalan bayat gevrek var mı, diye soruyorlar. Bu soru, yüreğimizi dağlıyor. Böyle bir durumda zam yapmamız düşünülemez.”

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN VE İŞSİZLERİN KARINLARINI DOYURUYORUZ
Gevrekçi esnafının sıkabildiği kadar dişini sıkacağını, zam yapmayı akıllarından bile geçirmediklerini belirten Başkan Şükrü Erişen, “Bizler, tüm İzmirlilerin damak tadına hitap ediyoruz. Ancak en çok da asgari ücretle çalışan ve işsiz insanların karınlarını doyuruyoruz. Ekonomik şartlar bu kadar ağırken, vatandaşımızı mağdur edecek bir zam yapmayacağız” açıklamasında bulundu. Başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere tüm girdi maliyetlerinin çok yüksek oranlarda arttığına dikkat çeken Başkan Erişen, “Vatandaşlarımız bizim her şeyimiz. Müşterimizi de korumak zorundayız. Onlar olmazsa biz gevreği kime satacağız?” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

DÖRT AYDA İKİ ZAM YAPTIK, YENİ BİR ZAM DOĞRU OLMAZ
“İzmir gibi bir yerde bile insanlarımız, dünden kalan, bayat gevrek var mı, diye soruyor. Varsa bile bayat gevreği değil, tezgahtaki taze gevreği ihtiyaç sahiplerine gönül rızasıyla veriyor arkadaşlarımız. Böyle insanları da düşünerek hareket etmeliyiz. Esnaf arkadaşlarımıza, sıkabildiğimiz kadar dişimizi sıkalım, artan maliyetleri vatandaşa yansıtmayalım, diyorum. 1 Ekim’de 2,5 lira, 1 Ocak’ta 3 lira yaptık gevreği. Dört ayda iki zam yapmışız, yeni bir zam doğru olmaz. Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullanacağız. Bunu nasıl başaracağımıza gelince… Piyasada 380 lira olan unu, devlet destekli fiyatla 230 liradan alarak maliyeti biraz olsun düşürüyoruz. Un fabrikalarıyla, yağ fabrikalarıyla temasa geçip indirim yaptırtıyorum. Bu şekilde artan maliyetlere direnebiliyoruz. Her maliyet artışında zam yapmak, çözüm değil.”