GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
23 Ağustos 2024 Cuma 14:40

Genelge sonrası İnciraltı için odalardan çağrı: Tarımsal üretime açılsın!

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Akdemir yakın zamanda çıkan tarım arazilerinin kiralanması ile ilgili genelgenin İnciraltı için de uygulanabileceğini belirterek “Sosyal, hukuk devletinde yaşıyoruz. Hukukun herkes için uygulanması gerekiyor. Madem böyle bir şey yapacaklarsa İnciraltı için de yapsınlar o zaman. Orada tarım yapacak birileri varsa itirazımız olmaz.” ifadelerini kullandı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İnciraltı’ndaki SİT değişikliği ile ilgili düzenlenen basın toplantısının gündemlerinden biri de üst üste 2 yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sezonluk olarak kiraya verilmesi oldu.

Basın toplantısında İnciraltı’nın bir tarım arazisi olduğunu vurgulayan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Akdemir, söz konusu genelgenin gerekirse İnciraltı’nda  da uygulanabileceğini belirtti.

İnciraltı’ndan vazgeçmediklerini belirterek “Bu tasarıların hepsinin bir rant politikasına hizmet ettiği, günümüz itibariyle tarım alanlarını sahip çıkmak noktasında İnciraltı’ndan bir nebze dahi olsa vazgeçmediğimizi bildiriyoruz. Süreç 2007’den bu yana sürüyor ve burası bir tarım alanı. Bütün tarım alanlarının içerisinde yapılaşma süreci başladı. İnciraltı’nda da mevcut 2 belediyenin görevlerini yapmamasından dolayı bu noktaya geldik. Oradaki kaçak yapıları yıkacak iradeyi gösterememelerinden dolayı o kaçak yapılar imar aflarından faydalandı. Her türlü kaçak yapıya rağmen tarım alanlarının korunması gerektiğini söylüyoruz. Geçmiş dönem belediye başkanlarının görevlerini yerine getirmemeleri suçtur. Önceki dönem Balçova ve Narlıdere belediye başkanlarının sorumluluk alması gerekiyor. İnciraltı’ndaki tarım alanlarının vasfını sürdürmesi bugün itibariyle elzemdir.” dedi.



SAVUNABİLECEĞİMİZ BİR GENELGE DEĞİL
Tarım alanları ile ilgili çıkan kiralama genelgesine de değinen Akdemir “Dün itibariyle Cumhurbaşkanlığı bir genelge yayımladı. İki yıl boyunca ekilmeyecek tarlalara el koyulacak. Buradan çağrı yapıyoruz. İnciraltı söz konusu ise çok geç kaldınız. İzmir coğrafyası içerisindeki en nitelikli tarım arazilerinden biri olan İnciraltı’nın tarım vasfının korunması bir ihtiyaçtır, rant politikalarına açılması kabul edilebilir değil. İnciraltı tarım alanı olarak korunmalıdır. Savunabileceğimiz bir genelgeden bahsetmiyoruz. Sosyal, hukuk devletinde yaşıyoruz. Hukukun herkes için uygulanması gerekiyor. Madem böyle bir şey yapacaklarsa İnciraltı için de yapsınlar o zaman. Orada tarım yapacak birileri varsa itirazımız olmaz. Ellbetteki bu ülkenin tarım arazilerinin emperyalizme peşkeş çekilmesini kabul etmeyiz. O genelgeyi çıkaran akıl bu ülkede tarım uygulanmasını istiyor ama İnciraltı’nı imara açıyor. Sorun burada. Tarım yapılabilecek en nitelikli alandan bahsediyoruz. Hiçbir sonuç İnciraltı’nı tarım arazisi olduğu gerçeğini örtemez. Bina yapabilecek arsa bulabilirsiniz ama tarım yapacak arazi bulabilirsiniz. Biz tapu ya da mülkiyet tartışması üzerinden tartışma yapmıyoruz. Tarım alanlarının korunması asli görevdir” ifadelerini kullandı.

GENELGE NE DİYOR?
Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.

Kiraya verilecek arazilerin tespiti amacıyla il veya ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Arazi Tespit Komisyonu il müdürlüğünde il müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürlüğünde ilçe müdürü başkanlığında toplanacak. Komisyon, başkan dahil toplam beş asil iki yedek üyeden oluşacak.

Arazi Tespit Komisyonu, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından elde edilecek veriler üzerinden yapılacak çalışmalar ve yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleriyle işlenmeyen tarım arazilerini tespit edecek. Tespit çalışmalarına altlık teşkil edebilecek veriler Bakanlıkça sağlanacak.

İşlenmeyen tarım arazilerinin tespitinde, içinde bulunulan yılın 1 Eylül tarihi ile bölgelere göre değişen hasat dönemi dikkate alınarak en geç takip eden yılın 31 Ağustos'a kadar olan süre dikkate alınacak.

Arazi Tespit Komisyonu tarafından yapılan kontrol sürecinin tamamlanmasının ardından, ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller ve ekonomik bütünlük kapsamı dışında kalıp Arazi Tespit Komisyonunca ekonomik tarımsal üretim yapılacağı değerlendirilen parseller tespit edilecek.