GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Mart 2024 Pazartesi 12:28

‘Genel başkanlığa aday mısınız?’ sorusuna yanıt: Bunların hepsi olabilir ancak…

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada “Bundan sonra da güzel memleketim için çalışmaya devam edeceğim. Bu memleket aşkı makam, koltuk tanımıyor. ‘Genel Başkanlığa adayı mısın?’ diye soranlar olursa söyleyeyim; Bunların hepsi olabilir ancak benim derdim bu değil” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2019-2024 dönemindeki 5 yıllık icraatlarını ve bu döneme ilişkin değerlendirmelerini basın mensupları ile paylaştı.

Soyer, adaylık süreci ve sonraki süreçlerdeki siyasi hedefleri konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Soyer şunları söyledi:

DİLİYORUM Kİ CHP BU SEÇİMLERDE BÜYÜK KAZANIMLA ÇIKAR
“CHP bu ülkede demokrasinin teminatıdır. CHP’yi sevip sevmeyebilirsiniz. Bu bileceğiniz bir iş. Ancak CHP eğer iktidarı frenleyecek güç olmaktan çıkarsa o zaman yüzde 80-90’larla seçim kazanan ülke haline gelir Türkiye. Bu demokrasinin kaybolması demektir.Bu nedenle CHP'nin tüm adaylarına başarılar diliyorum. Diliyorum ki CHP bu seçimlerde büyük kazanımla çıkar. Türkiye'nin buna ihtiyacı var diye düşünüyorum.

BAŞARISIZ BULUNDUĞUM BİR YERDE CHP İÇİN YAPACAĞIM ÇALIŞMANIN SINIRI VARDIR
Ancak sonuç itibari ile ben aday gösterilmedim. Üstelik anketlerde başarısız çıktığıma dair ifadeler kullanıldı. Başarısız olan bir belediye başkanının, ‘sütte leke var, onda yok’ denilen bir adayın yanında olması ona zarar verir. Ben başarısız bulunduğum bir yerde CHP için yapacağım çalışmanın sınırı vardır. Bunu da zorlayarak yapmaya çalışırım. Bu hafta içinde Rize'ye gideceğim. Pazar ilçesinin kazanılma ihtimali varmış, oradan talep ettiler. Balıkesir'e gideceğim, çok talep ettiler. Benim birikimimden, deneyimimden faydalanmak isteyen CHP'lilere koşa koşa gidiyorum.Siyasi irade kondu, tercihler yapıldı ve onun sonucunu göreceğiz. Hem beni gösterme hem benden bu işin kazanılmasını bekle, bu hakkaniyetli değil. Kemal Kılıçdaroğlu ile aday gösterilmemesi sonrası 2 kez görüştük. Aday gösterilmemeni hayretle karşıladığını söyledi.

BU MEMLEKET AŞKI MAKAM KOLTUK TANIMIYOR
5 yıl boyunca ne yaptığımız iş ne tanıtım ne kamuoyundaki karşılık nedeniyle başkan adayı yapılmadığımı düşünmüyorum.Bunların hiçbiri doğru değil. Benim vicdanım çok rahat. Kafamı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım. 5 yıl ne kadar çok çalıştığımı ben ve arkadaşlarım biliyoruz.  Bundan sonra da güzel memleketim için çalışmaya devam edeceğim. Bu memleket aşkı makam, koltuk tanımıyor. ‘Genel Başkanlığa adayı mısın?’ diye soranlar olursa söyleyeyim; Bunların hepsi olabilir ancak benim derdim bu değil”

İZMİR’DE, TÜRKİYE’DE SEÇİM HEYECANI YOK
Arkadaşlar hatırlayacaklar. Cemre buluşmalarında ne büyük heyecanla ve ne büyük mesaiyle o projeler çıkmıştı. İşte birbirleriyle olan ilişkisi, sunuluş biçimleri falan filan… Cemre buluşması bizim için inanılmaz işti mesela. Ben şimdi sadece İzmir'de değil, Türkiye'nin hiçbir yerinde aslında böyle bir seçim heyecanı görmüyorum. Her yerde maalesef öyle bir tuhaf bir şey var. Seçim heyecanı yaşanmıyor. Bu çok tehlikeli iş.  Bu insanların siyasetten uzaklaşmaya başladığına ve siyasetten umudunu kestiğine dair gösterge olabilir. Tabii emin değilim ama izlediğim şeyi söylüyorum. Kısacası bir heyecan yoksunluğun söz konusu. Projelerde de öyle çok gümbür gümbür şeyler görmüyorum yani.

KARARSIZLARIN YÜZDE 15 OLMASI
Kamuoyu araştırmalarında Ümit Yaldız beyin yaptığı çalışmaları hep titizlikle izlerim. Son yaptığı çalışmalarda kararsızlık sayısını yüzde 15’lerde olmasının enteresan olduğunu ve bunların yoğunluğunun CHP’li olduğunu söylüyor. Bu benim yaptığım değerlendirme değil. Benim aklıma yakın bir değerlendirme olduğu için bunu paylaşmıştım. Şu an nasıl gidiyor, oy farkı ne bilmiyorum. Sadece Ümit Yaldız’ın yaptığı değerlendirmeden yola çıkarak bir kanaat oluştu bende.

REFERANS VERDİĞİM TEK İSİMDİR
Cemil Tugay, 5 yıl önce benim yakın siyaset yaptığım arkadaşlarım tanıştırmıştı beni.  Adaylık belirleme süreçlerinde tanıştırdılar, ben de etkilendim. Estetik cerrah, ilçe yönetiminde görevde bulunmuş. Hatta Benim o dönemli Genel Başkanımıza referans verdiğim tek isimdir. O zamanlar diğer  ilçelerle ilgili de görüşlerimiz sorulmuştu. Bu dönem öyle bir şey olmadı.