GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Ekim 2016 Cuma 11:14

Genç gazeteci adaylarına çevre dersi

Çevre Muhabirliği dersine konuk olan Gazeteci-Çevre Yazarı Ahmet Aydın Akansu, dünyanın en büyük sorununun küresel ısınma olduğuna dikkat çekerek, küresel ısınmanın nedenlerini, zararlarını ve alınması gereken önlemleri anlattı.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ferlal Örs'ün daveti üzerine, Çevre Muhabirliği dersine konuk olan Gazeteci-Çevre Yazarı Ahmet Aydın Akansu, dünyanın en büyük sorununun küresel ısınma olduğuna dikkat çekerek, küresel ısınmanın nedenlerini, zararlarını ve alınması gereken önlemleri anlattı.

257 bilim insanının görev aldığı ve 5 yılda bir devletlere rapor sunan Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği (IPCC) örgütü 2013 yılındaki raporundaki  “Küresel Isınma çok ciddi boyutlara ulaştı. Dünyanın yağış alan bölgelerinde aşırı yağışlarla sel felaketleri, kurak bölgelerde ise aşırı kuraklık yaşanabilir” açıklamasına değinen Akansu, “Açıklanan rapor bir bir çıkmaya başladı. Dünyanın pek çok ülkesinde sel felaketleri yaşanarak binlerce kilşi hayatını kaybetti. 196 ülke 2015 aralıkta Paris’te biraraya gelerek küresel ısınmanın aşağıya çekilmesi için ya neden olan iyi niyet beyannamesi imzaladılar” dedi.

"KARBON AYAK İZİNİZİ KÜÇÜLTMELİSİNİZ"
Fosil yakıtların yoğun şekilde kullanımının küresel ısınma sorununu güçlendirdiğine değinen ve Türkiye’nin, fosil yakıt olan kömür kullanımında dünyada Çin, Rusya, Pakistan’dan sonra 4. sırada geldiğine dikkat çeken Gazeteci Akansu, “Her birimizin bu dünyaya verdiği zararlar, bir maliyetimiz var. Bu nedenle bu sorumluluğu hissederek bilinçli davranmamız, gereksiz tüketimden uzak durmamız gerekir. İzmir'de, 1 milyon 200 bin otomobil var. Sadece 400 bini trafiğe çıksa havaya yaydıkları karbon gazını siz hesaplayın. Toplu taşıma kullanımına ağırlık vermemiz ve bisiklet kullanımını yaygınlaştırmamız önemli"  diye konuştu.

"21. YÜZYIL ÇEVRE YILI OLMALI"
Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetler Arası İklim Değişikliği Örgütü’nün 2013 yılında, 257 bilim adamının imzası ve acil başlığıyla yayınladığı rapora da dikkat çeken Akansu, “Bu raporda küresel ısınma sonucu olacak sel felaketleri, bazı bölgelerde aşırı kuraklık ve biyolojik çeşitlilikte düşüş gibi sıkıntılardan bahsediliyordu. Nitekim raporun ardından bir dalga halinde birçok felaket yaşandı. Tehlikenin boyutlarının öngörülmesi ve önlem alınması için BM’nin bu gibi çalışmaları çok önemli” dedi.

Akansu, Birleşmiş Milletler'in çalışmaları dikkate alınarak el birliğiyle çözüm odaklı çalışılması gereğini de şöyle vurguladı: "Uyarılar dikkate alınmaz ve bu sorun bir an önce çözülmezse 10 yıl sonra daha büyük felaketlerin yaşanabileceğini öngörmek zor değil. 22. Yüzyıl çevre yılı olmalı, daha da geç olmadan küresel ısınmanın çözümüne dair çalışmalar hız kazanmalı."

Küresel ısınmanın nasıl önlenebileceğine de değinen Akansu, “ Gereksiz elektrik tüketiminden kaçınmalıyız. Toplu taşıma kullanımına ağırlık vermeliyiz. Onlarca giysiye, ayakkabıya gerek yok. Aşırı tüketimden kaçınmalıyız” diyerek temiz bir çevre için çaba harcama gerekliliğine dikkat çekti.

"BUNU BİR DERS OLARAK GÖRMEYİN"
Her gün dünyaya çeşitli yollarla salınan karbon monoksitin sağlığımıza olan zararlarını "Enerji kaynaklarını bilinçsizce kullanmamızın geri dönüşü bizlere felç, kalp krizi, demans gibi rahatsızlıklarla oluyor. Karbon monoksit sağlığımıza ciddi şekilde zarar veriyor " diye açıklayan Akansu, "Felaket tellallığı yapmak için burada değilim, sizleri bu konuya ilgili bulduğum için çok mutluyum. Belki de bugünden başlayarak çevreye bakış açınız değişecek. Bunu bir ders olarak görmeyin, hepimiz bu dünyada yaşıyoruz ve bu sorun için bir şeyler yapmalıyız. Siz de bu konuda sosyal çalışmalar yapın, insanları küresel ısınma tehlikesine karşı karbon ayak izlerini küçültmeleri için hep beraber bilinçlendirelim" diyerek gazeteci adaylarını, küresel ısınma sorunun çözümüne yönelik çalışmaları için yüreklendirdi.