GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
26 Ocak 2020 Pazar 19:43

Geçmiş dönem adayından çöp çıkışı: Başkanın elindeki ateş topu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’te yapmayı planladığı katı atık bertaraf tesisi tartışmalara neden olurken CHP’nin 2014’te yerel seçimde adayı olan eski İlçe Başkanı Ahmet Pala’dan açıklama geldi. Pala, “Belediye başkanı görevinde henüz bir yılını doldurmadan bir ateş topunu elinde buldu. Yapması gereken sorumluluğu paylaştırmaktır” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Menderes İlçesi’nde yapılması planlanan Güney Bölge Katı Atık Bertaraf Tesisi nedeniyle yaşanan tartışmalı süreç devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihale sürecini devam ettirdiği, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Bakan Dr. Bekir Pakdemirli imzasıyla “ön tahsis izni” verip 312 hektarlık alan ayırdığı tesis projesiyle ilgili siyasi partilerden de açıklamalar gelmişti.

Tesisin Menderes’e yapılacağının açıklanmasının ardından kamuoyuna fikirlerini paylaşan CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ÇED sürecinin kendileri açısından ölçüt olacağını vurgulamıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısına Menderes’teki meclis üyeleriyle birlikte katılmayıp “nötr kalmak istedim, süreci görmek niyetindeyim” diyen Kayalar’ın durumunu partinin 2014 yerel seçimler adayı Ahmet Pala değerlendirdi.

CHP’nin, “beni çöp tesisine karşı çıktığım için aday göstermediler” diyen eski Belediye Başkanı Ergun Özgün’ün yerine aday gösterdiği fakat 2014 yerel seçimlerini 400 oy gibi küçük bir farkla AK Partili Belediye Başkanı Bülent Soylu’ya karşı kaybeden Pala, daha sonra ilçe başkanı olarak görev yapmıştı. Pala, mevcut Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın zor günler yaşadığını belirtirken, “Görevinde henüz bir yılını doldurmadan bir ateş topunu elinde buldu” ifadelerini kullandı.

KAYALAR İSTİYOR
Pala yaptığı açıklamada, “Menderes’te doğup büyüyen ve yaşayan bir birey olarak, tarihteki Yeniçeri mantığı ile ‘biz istemezük’ demeden önce, farklı görüşleri dinleyerek olayın teknik detaylarını öğrenmeye çalıştım. Büyükşehir belediyesinden konu ile ilgilenen yetkililer bu tesisin çevreye zararı olmayan bir proje olduğu konusunda çok iddialılar. Gelişmiş ülkelerdeki buna benzer tesisleri örnek gösteriyorlar. Ancak, projenin detayları ile ilgili bir bilgiye ulaşamadım. Evet, bazı Avrupa ülkelerinde yerleşim yerlerinin hemen yakınında, çevreye hiçbir zarar vermeyen katı atık dönüşüm tesisleri var mı? Var, bende bizzat gördüm. Menderes Belediye Başkanı Kayalar’ın konuşmalarından bu konuda ikna olduğu ve desteklediği anlaşılıyor” dedi.

ZARARI YOK!
AK Parti İlçe Başkanı Süleyman Artcı’nın açıklamalarının siyasi kişiliğe sığmayan açıklamalar olduğunu söyleyen Pala, “Kendisi tesisin baraj havzasına zarar vereceğini söylüyor ama projenin yapılacağı bölge tarım arazisi değil. Orman vasfında, kısa makilikten oluşan, kıraç bir yapıya sahip. En yakın yazlıkların olduğu Yonca Köy Sitesi’ne ise 6 km mesafede ve bölgedeki dere yataklarının tahtalı havzasına değil, Ahmetbeyli Deresi’ne bağlantısı var. Menderes’te yaşayan insanlar tedirgin ve endişeli. Her kesim konuyu kendi bakış açısından değerlendirdiği ve halka henüz detaylı teknik bilgi sunulmadığı içinde bu tedirginlik artıyor. Tesis çevreye, tarıma ve turizme hiç zarar vermese bile, Menderes halkının bu projeye karşı çıkmaması için bazı konuların netleşmesi ve halkın aydınlatılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Pala, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve projeyi destekleyenlerin Menderes halkına günlük 2 bin 800 ton katı atığın hangi güzergahtan taşınacağı, tesisin kapalı ve sızdırmaz depolama imkanı bulunup bulunmadığı, cürufların nerede depolanacağı gibi konuların anlatılması gerektiğini söyledi. Açıklamasında, “Adnan Menderes Havalimanı ve Tahtalı Barajı için ciddi bedeller ödeyen Menderes halkının bu projeden çıkarı ne olacak” sorusunu yönelten Pala şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu konu ile ilgili karar verme noktasında olan kişilerin, özellikle Kayalar’ın, ateş topunu tek başına ellerinde tutmak yerine bu sorumluluğu teknik kapasitesi , siyasi çevresi olan ve kanaat önderi olabilecek kişilerle de paylaşarak halkı daha iyi aydınlatmalarını ve kararı birlikte almaları gerektiğini düşünüyorum”