GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Kasım 2021 Perşembe 09:03

Foça için sevindiren karar... İngiliz Burnu'nda yapılaşma olmayacak

Şehir Plancıları Odası'nın açtığı dava sonucunda mahkeme, Foça ilçesi sınırlarındaki İngiliz Burnu Mevkiinde yer alan1. Derece Arkeolojik SİT alanı için yapılaşmanın önünü açan plan notu kararını iptal etti.

EGEDESONSÖZ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 10 Mart 2020 tarihinde İzmir'in Foça İlçesindeki İsmetpaşa Mahallesi sınırları içerisinde kalan 211 ada 1 numaralı parsele ilişkin Foça I. Etap Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı Plan Notu Değişikliği yayınlamıştı. 

Plan değişikliği Şehir Plancıları Odası tarafından mahkemeye taşındı. Dosyayı inceleyen İzmir 5. İdare Mahkemesi 22 Eylül tarihinde kararını açıkladı. Mahkeme odanın gerekçelerini haklı bularak plan değişikliğini iptal etti. 

Mahkemenin iptal gerekçeleri arasında bölgedeki arkeolojik kültür varlıkları bulunması, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, koruma mevzuatına ve kamu yararına aykırı olması yer alıyor. 

Şehir Plancıları Odası'nın kararla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Dava sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda yer alan hususlar  dikkate alındığında dava konusu alanda; arkeolojik kültür varlıklarının bulunduğu,  alanın 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre kamu yararı adına bilimsel açıdan korunması gereken, çok nadir rastlanan türden arkeolojik öğelere sahip olduğu, arkeolojik verilerle ilgili olarak herhangi bir arkeolojik yüzey araştırması, kazı ya da bilimsel yayın yapılmamış olması dolayısıyla alanın bilim dünyası tarafından yeterince tanınmadığı, dava konusu taşınmazın farklı bir amaç doğrultusunda kullanılmasının alanda yer alan  kültür varlıklarının tahribatına neden olacağı gerekçeleriyle, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, koruma mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılan dava konusu plan notu değişikliği İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 22/09/2021 tarih ve E:2020/175, K:2021/1458 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.