GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Kasım 2023 Çarşamba 09:24

Foça belediye boyu soruşturmalık!

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz hakkında İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma başlatmasının ardından bir üst düzey belediye bürokratı hakkında da arkeolojik SİT alanına dikilen otelle ilgili işlem yapmadığı için bakanlıkça soruşturma izni verildiği ortaya çıktı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Ekinos Çevre ve Kültür Derneği, İzmir’in Foça ilçesindeki 1’inci derece kentsel arkeolojik SİT alanına yapılan kaçak otelle ilgili belediye bürokratları ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusunda kamu görevlileri hakkında tescilli çeşmenin bitişiğinde bulunan Atatürk Mahallesi’ndeki 53 ada 29 parselde,  yasa dışı alınan ruhsatla yapılan yapıda izinsiz olarak yapıda kaçak olarak çıkılan katı yıkmamak ve yıkmayanlar hakkında suç duyurusunda bulunmamak suretiyle kaçak yapıların özendirilmesi suçları ileri sürülmüştü.

Başlatılan ön soruşturma sonucunda Foça Belediyesi’nin bir üst düzey bürokratı hakkında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından soruşturma açılmasına izin verildi.

İTİRAZ REDDEDİLDİ
Hakkında soruşturma açılan bürokrat kararı İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne taşısa da değişen bir şey olmadı. Ön inceleme raporunu inceleyen 1. İdari Dava Dairesi isnat edilen fiilden dolayı Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte yeterli ve makul şüphenin bulunduğuna hükmetti. İtirazı reddeden Daire kararı kesinleştirdi.

Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması sonucunda dava açılıp açılmayacağına karar verilecek.


(Fotoğraf: Ramis Sağlam) 
YIKIMINA KARAR VERİLMİŞTİ
Kültür Bakanlığı İzmir 2. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (KTVKK), İzmir’in Foça ilçesi Atatürk Mahallesi’ndeki 1. derece sit alanına yapılan otelin yıkımına karar vermişti. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 16 Haziran 2023 tarihli yazısında ilgili parselde ruhsat alınan tarihte müze tarafından herhangi bir arkeolojik kazı ve sondaj yapılmadığı bildirildiği ifade edildi. Ayrıca "Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu" üyeleri, Foça Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak doğa talanını ve kaçak inşaatları protesto etti.

GÜRBÜZ SORUŞTURMASINDA YENİ DETAYLAR!

GÜRBÜZ HAKKINDA DA SORUŞTURMA
Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın, 6 eski bürokrat hakkında da görevi kötüye kullanma ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı yıkım kararlarını yerine getirmeme iddialarından soruşturma açılmasına izin verdiği ortaya çıkmıştı. Müfettişler tarafından hazırlanan raporda, parsel sahibi tarafından Foça Belediyesi’ne bağışlanan araçla kaçak yapılara göz yumulduğu ifade edilmişti.