GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
30 Ocak 2016 Cumartesi 14:12

Flaş! İzmir’de Grup Yorum üyelerine gözaltı

İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde yapılacak konser Valilik tarafından yasaklanırken, grubun 7 üyesi konser alanı önünde gözaltına alındı.

Gökhan KOÇ / EGEDESONSÖZ – Geride kalan yıl Kınık konseri kaymakamlık tarafından yasaklanan, İzmir’deki 30.yıl konseri de stat izni çıkmadığı için Gündoğdu Meydanı’na alınan Grup Yorum’a kentte yılın ilk konseri için de Valilikten vize çıkmadı.

İzmir Valiliği İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde saat 15.00 ile 19.00 olmak üzere 2 seans halinde yapılacak konsere bir gün kala yasak kararı aldı. Yasak gerekçe olarak konserde terör örgütü propagandası yapılma olasılığının gösterildiği bildirildi.

Yasağa rağmen Grup Yorum sevenleri sabah saatlerinde konser alanına geldi ve bilet için yığınak yaptı. Bu sırada alana gelen 7 Grup Yorum üyesi polisler tarafından gözaltına alındı. Grubun resmi sitesinden yapılan açıklamada Ali Aracı, İbrahim Gökçek, Sultan Gökçek, Eren Olcay, Fırat Kıl, Özgür Gültekin, Helin Bölek, Dilan Balcı gözaltında olduğu bildirildi.

Öte yandan gözaltı uygulaması sırasında tepki gösteren çok sayıda Grup Yorum dinleyicisi de grup üyeleriyle birlikte gözaltına alındı.

KARAR HUKUKSUZDUR!
Gözaltıların ardından Grup Yorum üyeleri bir açıklama yaptı. Açıklamada “Karar hukuksuzdur. Hukuki itiraz hakkımızı önleyecek şekilde konserin bir gün öncesinde alınmıştır. Vali de Emniyet Müdürü de suç işlemektedir. İtiraz edemeyeceğimiz şekilde gerçekleşti. Protestomuzu şarkılar söyleyerek yapacağız. Dışarıda mini bir konser vereceğiz” ifadeleri kullanıldı.



Ardından grup üyeleri kitleyle birlikte şarkılar söyleyip halay çekerek ‘protesto konseri’ yaptı. Bu protesto konserine de müdahale geldi. Üyeler ve kitle alandan uzaklaştırıldı. Bu sırada da çok sayıda gözaltı işlemi uygulandı. 

SERTEL’DEN ZİYARET
Öte yandan konuyla ilgili görüşmek üzere İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne giden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, yetkililerden bilgi aldıktan sonra ifadeleri alınmak üzere otobüs içinde bekletilen Grup Yorum üyeleri ile bir araya geldi ve sağlık durumlarını sordu.Grup Yorum üyeleriyle görüştükten sonra bir açıklama yapan Sertel, “Bu iktidarın ve iktidarın Valisi'nin müziğe ve söze dahi tahammülü yok. Cumhuriyet Halk Partisi'nin bir milletvekili olarak son dönemde yok edilen İnsan Hak ve Özgürlükleri'ne yönelik kaygılarımız nedeniyle buradayım. Amaçları müzik yapmak olan grup üyelerine kötü muamele yapılmaması adına yanlarındayız. Bu gözaltı her ne sebeple olursa olsun hukuk içerisinde kalınması, insan hak ve özgürlüklerine saygılı davranılması gerektiğini bir kez daha vurguluyorum” dedi.

Gözaltına alınan sanatçıların kötü muameleye uğradıklarını ifade ettiklerini belirten Atila Sertel, şunları söyledi: “İzmir İsmet İnönü Sanat Merkez'nde gözaltına alınan arkadaşlarımız sağlık kontrolü için Bozyaka Hastanesi'ne götürülmüşler. Burada, polislerin gözü önünde hastanenin özel güvenlik elemanları tarafından saldırıya uğramışlar ve bazıları darp edilmiş. Sağlık kontrolünden geçirecek doktor da sanatçıları kelepçe ile muayene edeceğini söylemiş. Sanatçıları kelepçe ile muayene etmek isteyen doktor ettiği Hipokrat yeminine ihanet etmiştir. Grup üyelerini darp eden özel güvenlikçiler yetki sınırlarını aşmıştır, Bu doktorun ve grup üyelerine saldıran özel güvenlikçilerin peşini bırakmayacağım.”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Grup üyelerinin ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılacaklarının söylendiğini ifade ederek, İzmir Valisi'nin “Yasakçı Vali” olarak tarihe bir kez daha not düştüğünü sözlerine ekledi.