GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
30 Mayıs 2022 Pazartesi 14:54

Fıstıklı baklava boykotuna İzmir desteği!

İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, baklavalık fıstığın bir ayda 240 liradan 440 liraya çıkması üzerine BAKTAD’ın boykot kararını desteklediklerini belirterek, “Normal fiyatı 270 lira olması gereken fıstık 420 lira olunca, bundan sadece biz baklava üreticileri değil, tüketiciler de olumsuz etkileniyor. Biz de boykot kararı alabiliriz” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği’nin, baklavalık fıstık fiyatının bir aylık süreçte 240 liradan 440 liraya yükselmesini protesto etmek amacıyla aldığı boykot kararı, İzmir’de karşılık buldu. Baklavalık fıstığın fiyatının spekülatif bir şekilde fiyatı bir kat artmasına tepki veren dernek yönetimi, bir süre fıstıklı baklava üretmeme kararı almıştı. Bu kararı değerlendiren İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, Ege'de Son Söz’e, “Bu boykot kararına biz de destek vermeye hazırız” açıklamasında bulundu.

BİLİNÇLİ OLARAK FİYATI ARTIRIYORLAR
Baklavalık fıstık fiyatının, bu tepkiler üzerine 400 liranın altına çekildiğini belirten İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, don oldu, dolu vurdu gibi bahanelerle fıstığın fiyatının, 5-6 fıstık tüccarı tarafından bilinçli olarak artırıldığını öne sürdü. Tüccarların fıstığı daha bahçedeyken kapattığını, hasat olduktan sonra fiyatla istedikleri gibi oynadıklarını iddia eden Başkan Esen, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Fıstık tüccarları, baklavalık fıstığı çok ucuza alıyorlar, çok yüksek fiyata satıyorlar. Kendi aralarında örgütlenmişler, fiyatlar istedikleri gibi oynuyorlar. Bir kilo fıstıklı baklavanın kilosu 250-300 lira. Bu fiyata kim baklava tüketir? Bu spekülatif artışlardan sadece biz baklava üreticileri değil, tüketiciler de olumsuz etkileniyor. Fıstığın fiyatını bilinçli olarak artırıyorlar. Şekerin 50 kiloluk çuvalı olmuş, 1270 lira. Devlet teşvikli şekeri 550 liradan alarak biraz olsun elimizi rahatlatıyoruz. Bir kilo baklavalık fıstığın en üst kalitelisinin fiyatı, bugün için 270 lira olmalı. 300 lirayı kesinlikle geçmemesi lazım. İzmir Ticaret Odası Pastacılar Komitesi üyeleriyle bir toplantı yapacağız ve bu toplantıda boykota katılma düşüncesini tartışacağız. Eğer fiyat geri çekilmezse, boykot kararına biz de alabiliriz. Henüz böyle bir karar almış değiliz ama gündemimizde olduğunu özellikle belirtmek isterim. Bayram öncesi bu sorunu ya çözeceğiz, ya çözeceğiz.”