GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Ağustos 2023 Perşembe 11:15

Festival iptalinin perde arkası… 1 kilo incir bile yok!

10. Payamlı Bardacık Festivali’nin iptal olmasının ardından açıklamalarda bulunan Payamlı Kooperatif Başkanı Uğur Kahya, iklim krizinin ürünleri yok ettiğini kaydederek, “Ürünler 5 günde yok oldu. Geçtiğimiz yıla göre incirin yüzde 25 i kaldı. Köyümüzde 3 ton incir çıkması gerekirken 1 kilo bile toplayamadık. Bu yoklukta tezgaha çıkan ürünler de pahalı olacaktır ” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir’in Güzelbahçe ilçesinin dünyaca ünlü inciri olan Bardacık’ın tanıtımı için her yıl düzenlenen Payamlı Bardacık Festivali bu yıl düzenlenemiyor. Güzelbahçe Belediyesi tarafından bu yıl 10. kez organize edilmesi planlanan festival kuraklık ve ürün azlığı nedeniyle iptal edildi.

Egedesonsöz’e konuşan Payamlı Kooperatif Başkanı Uğur Kahya ise Payamlı’da üreticinin mahsullerini iklim krizinin etkilediğini belirtti. Başkan Kahya ayrıca Payamlı ve çevresinde aile çiftçiliğinin yok olmaya yüz tuttuğunu aktardı.

1 KİLO BİLE İNCİR TOPLAYAMADIK
Aşırı yağış ve sıcakların ürün kıtlığına neden olduğunu belirten Kahya, “İncirden bademe kadar her yetiştirdiğimiz ürün iklim şartlarından zarar görmüş durumda. Haziran’da zamansız ve aşırı yağan yağmurlar ile bastıran sıcaklıklar bağlarda ve incirde ürün kaybına neden oldu. Özellikle incir ve üzüm Payamlı’nın geçim kaynağı. Bana ait, 50 dönüm bağ var. 20 ton üzüm çıkarıyorum. Bu sene 1-2 ton üzüm ancak çıkar o da kalitesiz. Geçtiğimiz yıla göre incirin yüzde 25’i kaldı. Köyümüzde 3 ton incir çıkması gerekirken 1 kilo bile toplayamadık” dedi.

5 GÜNDE TÜM ÜRÜNLER ZİYAN OLDU
İncirde tüm bölgede hasat sıkıntısı yaşandığını kaydeden Kahya, “Ağaçta  kalan mahsuller dökülmeye devam ediyor. Belediye Başkanımız son ana kadar hazırlıklarını yapmıştı ancak biz üretici olarak ürün azlığı nedeniyle gidip festivalin iptal olmasını talep ettik. Tezgaha çıkaracak incirimiz, üzümümüz yok, misafire sunacak ürünümüz yok dedik. Bahçelerde yan ürün olarak domates bile yok. Biz bile üretici olarak dışarıdan alıyoruz. Payamlı Köyü’ne gelip de domates alayım derseniz şu anda domates yok. Kalan ürünlere de yabani hayvan dadandı. Geçtiğimiz kurban bayramına kadar bağlardaki mahsul çok iyiydi. Bayramda 5 gün içerisinde ilaç atana kadar bağlar bitti” ifadelerini kullandı.

AİLE ÇİFTÇİLİĞİ YOK OLUYOR
Aile çiftçiliğinin bölgede neredeyse yok olduğunu vurgulayan Uğur Kahya, “Köyde birkaç üretici kaldık. Çiftçinin malını toplayıp da pazara götürmesi artık büyük maliyet. Bu ürün yokluğunda fiyatlar da çok yüksek olacaktır. İlaç gübre ve mazot pahalı. Devletimizin küçük üreticilere destek vermesi lazım. Böyle giderse üretmekten vazgeçeceğiz” şeklinde konuştu.