GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Aralık 2022 Çarşamba 09:17

Festival bile iptal… Karaburun’un simgesi iklim değişikliği kurbanı!

İklim değişikliğine bağlı olarak değişen hava koşullarından en çok zeytin etkilenmeye başladı. Dünyada 4 bölgede yetişen ve Türkiye’de sadece Karaburun ve Urla Yarımadası'nda üretilen hurma zeytin bu yıl ürün vermedi. Karaburun’da geleneksel olarak gerçekleştirilen hurma zeytin festivali ise ürün çıkmaması sebebiyle iptal edildi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İklim krizinin derinleşmesi tarımda etkilerini daha fazla göstermeye başladı.

Yüzyıllar boyunca Akdeniz havzasında yaşayanların geçimini sağlayan ve sofraların vazgeçilmezi olan zeytin üretiminde düşüşler yaşanmaya başladığı görülüyor.

Karaburun ile özdeşleşen ve adına festivalin düzenlediği hurma zeytin ise iklim değişikliğinin etkilerinden nasibini aldı. Eylül, ekim aylarının kurak geçmesi sebebiyle beslenme kaynağından mahrum kalan zeytin bu yıl ürün vermedi.

Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, yeteri kadar zeytinin oluşmadığını söylerken Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da hurma zeytin festivalinin iptal edildiğini bildirdi.

ÜRETİCİ KENDİNE BİLE TOPLAYAMADI
Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş konu ile ilgili Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada “Bu sene zeytin yağışların az olması dolayısıyla dalda kurudu. Bu yüzden zeytin de hurmaya dönemedi. Normal şartlarda Eylül sonu, Ekim başında yağmur yağıyordu. Dallardaki zeytini diri tutuyordu. Yağış olmayınca zeytinler kurudu, küçük kaldı. Hurma zeytin olması için büyük olması gerekiyor. Foça’dan poyrazla gelen bir bakteri hurma zeytini olgunlaştırıyor, o poyraz geldi ancak zeytinler küçük olduğu için olgunlaşamadı. Köylü her yıl bakkal dükkânı gibi topladığı hurma zeytini kahvelerin önünde toptancıya ya da müşterisi varsa satabiliyordu. Ancak bu sene üretici kendine bile toplayamadı” dedi.

DİĞER ETKİNLİKLERLE DEVAM EDECEĞİZ
Yeterli ürün çıkmaması sebebiyle her yıl düzenlenen festivali iptal etmek durumunda kaldıklarını dile getiren Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise “Bu yıl iklim koşulları nedeniyle hurma zeytin neredeyse yok denilecek kadar az, bu yüzden festivali yapamıyoruz. Gelecek olan ziyaretçilerimiz, bu konuda ön plana çıkan festivaldeki zeytin çeşidini bulmayacağı için etkinliği yapmama kararı aldık. Önümüzdeki ay, yeni yılın ilk ayı Nergis festivali ve sonrasında levrek festivali ile turizmi çeşitlendiren etkinliklere devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DÜNYADA 4 BÖLGEDE YETİŞİYOR
İsmini hurma meyvesine benzerliğinden alan ve dalında tatlanan hurma zeytin yüksek besin değeriyle dikkat çekerken tuzlanmaya ihtiyaç duymadığı için dalından koparılıp tüketilebiliyor. Özellikle tansiyon, böbrek hastaları ve tuza karşı hassasiyeti olan insanlar hurma zeytini tercih ediyor. Hurma zeytin dünyada sadece Tiflis, Yunanistan, Karaburun ve Urla yarımadasında yetişiyor.