GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Haziran 2022 Çarşamba 17:33

Fed Başkanı Powell: Daha fazla faiz artışı uygun

Fed Başkanı Jerome Powell, Vaşington'da katıldığı toplantıda ABD'nin sıkı para politikasının kaldıracak kadar güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu belirterek, "Enflasyon bizi yukarı yönlü şaşırttı. Daha çok sürpriz yaşanabilir. Daha fazla faiz artışı uygun olur, kararlar toplantı bazında alınacak" ifadelerini kullandı

Fed Başkanı Jerome Powell, Ortak Ekonomik Komitesi öncesinde başkent Vaşington'da açıklamalarda bulundu.

Powell, enflasyonun yukarı yönlü olarak şaşırttığını ve daha da şaşırtabileceğini belirtti. Fed'in verilere ve gelen değişen görünüme göre çabuk tepki vermesi gerektiğini vurgulayan Powell, "Fed faiz artırımlarının devam etmesinin uygun olacağını öngörüyor. Kararlarımızı toplantıdan toplantıya alacağız." şeklinde konuştu.

İş gücü piyasasının güçlü olması için enflasyonun düşürülmesinin zaruri olduğunu söyleyen Powell, "Fed'in yüzde 2 enflasyonuna sıkı bir şekilde bağlı ve uzun vadeli enflasyon beklentilerini güçlü bir şekilde çıpalamak istiyor." dedi.

ABD ekonomisinin sıkı para politikasını kaldıracak kadar güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Powell, finans piyasalarındaki sıkılaşmanın talebi baskılamak için gerekli olduğunun altını çizdi. Powell, Fed'in piyasalarla açık iletişimi sürdüreceğini söyledi.

Fed yükselen tüketici enflasyonu nedeniyle son toplantıda son 28 yılın en sert faiz artışıyla gösterge faizi 75 baz puan artırmış ve hedef aralığını yüzde 1.5 - 1.75 seviyesine çekmişti.

PİYASALARDA SATIŞ HAKİM
New York borsası, resesyon endişeleriyle güne düşüşle başladı.

Açılışta Dow Jones endeksi, 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 1,12 azalarak 30.186,98 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 1,19 azalışla 3.720,13 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,11 kayıpla 10.946,88 puana indi.

Dün yüzde 2'nin üzerinde değer kazanan endeksler, yeni günün açılışında artan resesyon endişeleriyle negatif bir seyir izledi.