GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Temmuz 2024 Salı 13:20

Facia sonrası söz teknisyenlerde: İzmir mayın tarlası gibi!

İzmir'de geçtiğimiz günlerde yoğun yağışların ardından Özge Ceren Deniz ile ona yardım etmek isteyen İnanç Öktemay, elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybetti. İzmir Elektrik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cumhur Şencanbaz, sahada yaşananları aktararak " İzmir’de hatalı kablo bağlamaları korkunç vaziyette yüksek. Devletin elektrik dağıtımını acilen kamulaştırılması gerekir. Biz yüzlerce böyle yanlış bağlanmış ve tehlikeli kablo gösterebiliriz. İzmir bu anlamda mayın tarlası gibi. Bizlere bu anlamda fotoğraf yağıyor, sahada iş yapan çocuklar gönderiyor” dedi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Geçtiğimiz günlerde yoğun sağanak yağışın etkili olduğu esnada İzmir’in Konak ilçesi Alsancak semtinde korkunç bir olay yaşandı. Yağmurdan korunmaya çalışırken yolun karşısına geçen Özge Ceren Deniz ile ona yardım etmek isteyen İnanç Öktemay, elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiler.

Konuyla ilgili soruşturma süreci devam ederken ilk yayınlanan bilirkişi raporunda elektrik dağıtım şirketi olan GDZ Elektrik A.Ş.’nin ve kentin su ve kanalizasyonundan sorumlu olan İZSU hatalı bulundu. Süreç içerisinde 20 kişi gözaltına alındı.

İzmir Elektrik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cumhur Şencanbaz, Egedesonsöz’e konunun pratik ve teknik detayıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

‘GÖRÜNTÜLERDE YER ALAN İKİNCİ ADIM ELEKTRİKÇİ ADIMI’
Facianın yaşandığı görüntülere dair detaylara dikkat çeken Şencanbaz, “Kız adımını atıyor ve bir adım daha atıyor. Bu ikinci adım elektrikçi adımı diyoruz. Bu ikinci adım yüksek gerilim sebebiyle oluyor. Kız düşüyor, çocukta da aynı şekilde gerilimli bir adımla beraber hayatını kaybediyor” dedi.

‘BEN TESİSAT YAPARKEN EN AZ 5 KURUMDAN İZİN ALIYORUM’
GDZ Elektrik A.Ş.’nin yaptığı açıklamada yer alan İZSU’nun kanalizasyon çalışması yaparken kuruma haber vermediği konusuna üzerine açıklamalarda bulunan Şencanbaz, “Sen İZSU olarak bir çalışma yapacaksan ilgili kurumu çağır. Ben bir tesisat yaparken benden her şeyi istiyorlar. İtfaiyeden izin alıyorum, yol kanaldan izin alıyorum, doğalgazdan izin alıyorum, TEDAŞ’tan izin alıyorum, GDZ’den izin alıyorum, nezaretçi talep ediyorum. Gerekirse nezaretçi bedellerini ben ödüyorum. Orada İZSU bir kanal çalışması yapmış ve hasar verdiysen ara haber ver kurumu. Dağıtım şirketi gelsin kontrol etsin” dedi.

‘HAT ABONEYE Mİ AİT YOKSA DAĞITIMCIYA MI, O BELLİ OLUNCA FIRTINA KOPACAK’
Sokaklarda bulunan elektrik hatlarına dair detaylı bilgiler veren Şencanbaz, “Şimdi hat aboneye mi ait yoksa dağıtımcıya mı? O zaman fırtına kopacak. Binalara çekilen hatlar aboneye giden yapı bağlantı hattı. Diğer hat panodan panodan giden dağıtım şebekesinin hattı. O dağıtım şebekesinin hattının bütün sorumluluğu GDZ’de. Bağlantı hattı da enerjilendirildikten sonra sorumluluk yine GDZ’de.” ifadelerini kullandı.

‘KABLONUN GEÇTİĞİ YERDE KUM, TUĞLA VE ŞERİT OLMASI LAZIM HİÇBİRİ YOK GÖRÜNTÜLERDE’
Tartışmalara konu olan kablo derinliğine dikkat çeken Şencanbaz, “Çok aracın geçtiği caddelerde 1 metre, sokaklarda 80 cm yönetmeliği var. Zemini kum olacak, üstüne tuğla veya kroket atılacak, üstüne yine kum olacak, onun üzerine emniyet şeridi olacak burada kablo var diye uyarı olacak, onun üzerinde dolgu malzemesi olacak. Bunların hiçbiri görünmüyor görüntülerde. Belediye tespit edip yayınlamış zaten, kablo sadece 23 cm’den geçiyor” dedi.

‘BUNU YAPAN KİŞİ SONUCUNUN ÖLÜM OLACAĞINA DAİR BİLGİYE SAHİP’
Olayın sorumlularının bu kablo bağlantısı sonucu yaşanabileceklere dair teknik detaylı bilgiye sahip olduğunun altını çizen Şencanbaz, “Bunlara ceza verilirken cinayetten ceza verilmesi gerekir. Bu planlayarak insan öldürmektir. Bunu yapan bunun sonucunun bu olacağını biliyor. Bu kablo böyle gömüldüğü zaman karşılaşılabilecek durumu biliyor. Bunu yapan bir proje müellifi var. Bunu yaparken sonucunun böyle bir şey olacağını biliyor zaten teknik kapasitesine göre yapan kişi. Buna dair normalde deneme yapılır, olmuyorsa tedbir alınır. Eğer olmuyorsa özel bir rögar sistemi yapacak, betonu atıp kalıp dökecek. Su tahliye ediyorsa ona göre kabloyu geçirecek. Su oluğunun içerisinde kablo patlatıp ek yapmışlar. Bu dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş” diyerek sitem etti.

‘İZMİR ELEKTRİK KABLOSU BAĞLAMALARI AÇISINDAN MAYIN TARLASI GİBİ’
İzmir’deki elektrik kablolarının bağlanmalarının ölümcül düzeyde hatalı olduğunu ve bu konuda saha çalışanlarından sürekli fotoğraflar aldıklarını belirten Şencanbaz, “Bedava ölmesin vatandaşlarımız. Türkiye’de insanlar tesadüfen yaşıyor. EMO Eğitim Komisyonu Başkanı Taner İriz diye bir elektrik yüksek mühendisi var, açıklama yaptı ve açıklamalarında işletmelerin hatalı olduğunu beyan etti. Hatta dikkatli olunması adına bundan sonra yağışlı havalarda elektrik panolarının yanından geçerken dikkatli olun, saçlarınız bile dokunmasın, elektrik direklerinden uzak olun ve mümkünse değmeyin diyerek uyarılarda bulundu. İzmir’de hatalı kablo bağlamaları korkunç vaziyette yüksek. Devletin elektrik dağıtımını acilen kamulaştırılması gerekir. Biz yüzlerce böyle yanlış bağlanmış ve tehlikeli kablo gösterebiliriz. İzmir bu anlamda mayın tarlası gibi. Bizlere bu anlamda fotoğraf yağıyor, sahada iş yapan çocuklar gönderiyor” dedi.

DETAYLI BİLİRKİŞİ RAPORUNU BEKLİYORUZ, OLMAZSA BİZ DE UZMAN RAPORU VERECEĞİZ
Son olarak mahkemeyi yakından takip edeceklerini belirten Şencanbaz, şu ifadeleri kullandı:

Her iki kurumun da hatası var. Biz bilirkişi raporunu bekliyoruz. Her iki kurumun da suçlu olduğuna inanıyorum. Detaylı bilgi vermek için kapsamlı bilirkişi raporunu bekliyorum. Uzun ve detaylı olarak ikinci bir bilirkişi raporu gelecek. Burada her iki kurumun da ihmali görünüyor ama detaylı bilirkişi raporunu beklemek gerekiyor. Ondan sonra daha detaylı açıklama yapacağız. Mahkeme sürecini yakından takip edeceğiz ve gerekirse biz de araştırmaya dahil olup uzman raporu vereceğiz.