GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Ağustos 2022 Perşembe 08:39

EYT’lilerin başkanı tarih verdi: Hiç olmadığımız kadar umutluyuz

İzmir EYT Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Doğan Türker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, sorunun çözümü için tarih de verdiğini hatırlatarak, “Bugüne dek iktidar partisi milletvekillerinden randevu bile alamazken, bakanımızın samimi açıklamaları bizleri mutlu etti. Bugün, sorunumuzun çözüleceği konusunda hiç olmadığımız kadar umutluyuz. Ocak ayında, bizim öngördüğümüz şartlarda kanun tasarısının Meclise geleceğinden şüphemiz yok” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -   İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Doğan Türker, geçtiğimiz günlerde EYT Platformu olarak bir araya geldikleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yaklaşımını son derece samimi bulduklarını söyledi.

Kasım ve Aralık ayı içinde EYT ile ilgili çalışmaları bitirmeyi amaçladıklarını, tasarıyı Ocak ayında Meclis’e sunmayı planladıklarını ifade eden Bakan Bilgin’in açıklamalarını değerlendiren Türker, “Bugüne kadar iktidar partisinin milletvekillerinden randevu bile alamazken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin ile 8 derneğin başkanlarından oluşan platformu kabul etti. Etkileyici bir toplantıydı. Bakan Bey’in yaklaşımı, samimiyeti bizi fazlasıyla etkiledi. İtiraf etmeliyim ki, bugün, sorumuzun çözüleceğine dair hiç olmadığımız kadar umutluyuz” ifadesini kullandı.

CAMA TAŞ ATMADIK, KAPININ ZİLİNİ ÇALDIK!
Bakan Bilgin ile yaptıkları görüşmelerin ayrıntılarını Egedesonsöz ile paylaşan Doğan Türker, “Hükümet kanadından şimdiye kadar bize böyle bir söz verilmemişti.  Aralık sonu veya Ocak başında kanun tasarısının Meclis’te olacağı açıklandı. Bu işin hükümetle çözüleceğinin bilincindeydik. Federasyon ayrı, platform olarak cama taş atmadan, kapının zilini konunun muhatabına gittik. 8 ayrı derneğin başkanından oluşan platform, bu ziyaretten son derece mutlu ve umutlu ayrıldı. Ocak ayında bu sorunun kökten çözüleceğine olan inancımız arttı” dedi.

Bakan Bilgin’e EYT’lilerin sorunlarını içeren dosyayı sunduklarını, mağduriyeti ayrıca detaylarıyla anlattıklarını belirten Türker, şu değerlendirmelerde bulundu:

ÜZERİNDE ÇALIŞILAN FORMÜLLER MAĞDURİYET YARATIYORSA, BİZ O MASADAN KALKARIZ
“Askerlik borçlanmasını, doğum borçlanmasını, staj mağdurlarının durumunu, her şeyi anlattık. Bunların komple ele alınması gerektiğini ifade ettik. Bakan beye bir soru sordum; dedim ki… Göreve geldiğiniz günden beri güzel işler yapıyorsunuz. EYT sorununu bitireceğinize söz verdiniz. Biz size inanıyoruz ancak basında çıkan yok 9 bin gün, yok 7 bin gün, yok yaşla ilgili formüller üzerinde durulduğu yazılıyor. Biz böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. Bizim kabul edebileceğimiz tek şart var; o da işe girdiğimiz şartlarda emekli olabilmek… Bakan bey, bunun üzerine, bunlar bizim söylemlerimiz değil, inanmayın, biz de basından duyuyoruz, dedi. Şu anda o aşamaya gelmediklerini, Finlandiya, Almanya modeli gibi modellerin bize uymadığını, Türk modeliyle sorunu çözeceklerini anlattı. Kasım aralık aylarında kanun tasarısıyla ilgili çalışmaların tamamlanacağını, Ocak ayında Meclise sunulacağını ifade etti. Zaten kanun bugün çıksa bile uygulamak mümkün değil, çünkü bütçede yeri yok. 2023 yılı bütçesine konulacak Bakan Bey ayrıca, SSK’lı 2 milyon, Bağkur ve Emekli Sandığı’ndan 1 milyon, toplamda 3 milyon kişinin EYT mağduru olduğunu tespit ettiklerini bildirdi. Biz mağduriyetin bu sayıda olduğunu bilmiyorduk. Bakanımız, tüm mağduriyetlerin giderileceğini sık sık dile getirdi. . Bugüne kadar böylesine umutlu bir açıklama duymamıştık. Bu kadar net sözler verilmemişti. Gerçekten çok mutluyuz ve umutluyuz. Tekrar söylüyorum; üzerinde çalışılan formüller yeni mağduriyetler yaratacaksa, biz o masadan kalkarız. Bizim kabulümüz ancak, 1999’da çıkan yasanın, geri doğru çekilmesinin iptali, tüm mağduriyetlerin bir bütün olarak çözülmesidir. Bu konuda üyelerimizin herhangi bir endişesi olmasın”