GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
16 Şubat 2024 Cuma 18:56

EXPO planlarında yeni gelişme!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan EXPO 2026 planları ile ilgili mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir'in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunun (Botanik EXPO) Yeşildere’de yapılmasına ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, geçtiğimiz yılın Haziran ayında askıya çıkarılarak kesinleştirilmişti.

Plan değişikliği ile halihazırdaki planlarda ‘turizm amaçlı toplu işyeri küçük sanayi sitesi’ ve ‘yeşil alan’ olan parsellerin EXPO alanlarına dönüştürülmesi için ise çalışmalar başlanmıştı.

Büyükşehir Meclisi’nde yoğun tartışmalara neden olan ve bölge halkı tarafından da tepkiyle karşılanan planlar sonrası uzlaşmayı kabul etmeyen hak sahiplerine karşı Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma davası açmıştı.

HAK SAHİPLERİ DE YARGIYA TAŞIDI
Öte yandan bölgedeki hak sahipleri de planların iptali için mahkemeye gitmişti. Dava sonrası ise mahkeme, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ GERİ ÇEKİLDİ
Karar sonrası plan çalışmaları yürüten Büyükşehir Belediyesi’nde ise yeni planları meclis gündemine getirmişti ancak mecliste planlar AK Parti ve CHP grupları arasında tartışmalara neden olmuştu. Plan değişikliği ise komisyona iade edilmişti.

BÜYÜKŞEHİR’DEN İTİRAZ
Bu süreçte açılan davayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itirazı sonucunda İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Yargı süreci ise devam ediyor. Yürütmeyi durdurma kararının alınmasının üzerine hazırlatılan yeni imar planları ise Meclis üyeleri tarafından oy birliği ile geri çekildi.



NEREDE OLACAK?
EXPO 2026’nın Şehitler Korusu ve Kadifekale'nin güneyinde heyelan nedeniyle boşaltılarak ağaçlandırma faaliyetlerine devam edilen alanla bütünleşecek şekilde Atatürk Maskı’nın altından başlayarak İZBAN hattı ile Meles Deresi ve Yeşildere Caddesi arasında kalan bölgeyi kapsayan yaklaşık 100 hektarlık bölgede yapılması planlanıyor. 

BEŞ MİLYONA YAKIN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR
İzmir’in EXPO 2026’ya ev sahipliği yapması, uzun süredir devam eden temaslar sonucunda Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edilmişti. 1 Mayıs-31 Ekim 2026 tarihleri arasında “Uyum İçinde Yaşamak (Living in Harmony)” ana temasıyla yapılacak Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunu 4 milyon 700 bin kişinin ziyaret etmesi öngörülüyor.

Gündem maddesi şu şekilde:

- Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığının yazısı doğrultusunda; Belediyemiz ev sahipliğinde düzenlenecek olan Botanik konulu EXPO 2026 Organizasyonunun gerçekleştirilmesine yönelik olarak Konak ilçesi, Yeşildere Bölgesinde kullanım kararlarının yeniden düzenlenmesi ve uygulamaya ilişkin hükümlerin getirilmesine yönelik hazırlanarak onanan, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin alınan İzmir 7. İdare Mahkemesinin 29/03/2023 tarihli ve 2022/217 Esas sayılı Kararında belirtilen hususlar gözetilerek hazırlanan, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği önerisine ilişkin olarak; “İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesinin 03.05.2023 tarih ve Y.D İtiraz No: 2023/224 sayılı kararı ile yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmış olması sebebiyle, bu aşamada görüşülmesine gerek olmadığından iadesinin” oybirliği ile uygun bu