GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Mayıs 2023 Çarşamba 18:24

EXPO planlarında kritik gelişme… Büyükşehir’de yüksek tansiyon!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in müjde olarak duyurduğu 2026 Botanik EXPO’sunun Yeşildere’de yapılması için hazırlanan plan değişikliği süreci Büyükşehir Belediye Meclis oturumunda tartışmalara neden oldu. CHP’li isimler ‘yıldız projelerimiz engelleniyor’ ifadelerini kullanırken, AK Partili isimler ise kentte tamamlanamayan projeler üzerinden ‘engelleyen yok’ çıkışında bulundu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Kültürpark 4 Nolu Hol’de yer alan meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen oturum İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

İzmir'in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunun (Botanik EXPO) Yeşildere’de yapılmasına ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, geçtiğimiz yılın Haziran ayında askıya çıkarılarak kesinleştirilmişti. Plan değişikliği ile halihazırdaki planlarda ‘turizm amaçlı toplu işyeri küçük sanayi sitesi’ ve ‘yeşil alan’ olan parsellerin EXPO alanlarına dönüştürülmesi için ise çalışmalar başlanmıştı. Büyükşehir Meclisi’nde yoğun tartışmalara neden olan ve bölge halkı tarafından da tepkiyle karşılanan planlar sonrası uzlaşmayı kabul etmeyen hak sahiplerine karşı Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma davası açmıştı. Dava sonrası ise mahkeme, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Karar sonrası plan çalışmaları yürüten Büyükşehir Belediyesi’nde ise yeni planlar ile ilgili kritik bir gelişme yaşandı.

YENİ PLANLAR MECLİS GÜNDEMİNE GELDİ AMA...
1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği önerisi, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan Cumhur İttifakı Üyelerin ‘ret’ , Millet Üyeleri’nin ‘evet’ oyu sonrası oy çokluğu ile kabul edilecek meclis gündemine gönderildi. Meclis öncesi 7’nci İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararının iptali çıkması sonrası meclis üyelerinin onayına sunulan ilgili gündem maddesi mecliste tartışmalara neden oldu.

Gündem maddesi ile ilgili ilk olarak söz alan CHP Grup Sözcüsü Gamze Gül Çamur “Elimize gelen mahkeme kararı nedeniyle komisyonlara geri iade edilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: ALTERNATİF YER ARAYIŞINA GİRİLMELİ
Çamur’un ardından söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, planlamanın yanlış olduğunu vurgularken, “Burası EXPO yapacağımız alan. 7’nci idare mahkemesini verdiği karar vardı. Ondan önce de bilirkişi raporu var. Yeşil yapacağınız yerlerde 3 emsal verilen imar adaları var. 7 mahalleyi kapsayan alanda vatandaşlarımızın mağduriyeti devam ediyor. Kamulaştırmada uzlaşma olmadığı  gibi vatandaşla evlerden çıkıp nereye gideceğini bilmiyor. Buranın unutulmuş olması, insanların sadece bedel ödeyerek çıkarılacak olması doğru değil. Komisyonlara geri çekseniz de ısrarınız doğru değil.Açılan davalar ile burada EXPO yapamayacak duruma geliyoruz. Ancak alternatif arama durumunuz da yok. 2026’ta madem EXPO yağacağız, gerçi bizim dönemimize gelecek EXPO ancak şimdiden alternatif planlar yer arayışına girilmelidir” dedi.

AYDIN: ÇÖZÜM AMAÇLANMIŞTIR
Söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın eleştirilerin yersiz olduğunu belirtirken, “7’nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma vermişti, bizde mahkeme kararını yerine getirmek için değişiklik önerisi getirmiştik. Bugün elimize gelen mahkeme kararında yürütmeyi durdurma kaldırıldığı için gündemin komisyonlara iadesini öneriyoruz. Arkadaşlar bir şeyi sıkça söyleyince gerçek olduğunu sanıyor. Kimsenin kimseyi unuttuğu, gerçekleri halını altına süpürdüğü yoktur. EXPO bu kenti önemli projelerinden biridir. Bu şehirde düz sorunsuz alanda EXPO yapmak yerine, sorunlu olan yerde EXPO yaparak alanın sorununu da çözmek amaçlanmıştır” diye konuştu.

HIZAL: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE YAKIŞMIYOR
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise yapılan çalışmaların plansız olduğunun ve alternatif planların yapılmadığına dikkat çekerek, “Büyükşehir Belediyesinin geldiği acı noktayı bir kez daha görüyoruz. Yapmış olduğu yüksek miktarlı yatırımların planlamasında ne kadar plansız bir çalışma yöntemi belirlediğini görüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve başkanı Tunç Soyer bir EXPO iddiası ile ortaya çıkıyor. Buna bir itirazımız yok.Ancak bu alanla alakalı çekincelerimizi dile getirdik. Bununla ilgili dava açıldı ve yürütmeyi durumda kararı verildi. Bunun ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni önerge ortaya koyuyor komisyonlarda görüşülüyor, arkasından önerge komisyonlardan geçip önümüze geliyor tam bugün yeni bir karar çıkıyor. Önergeyi iade ediyoruz şimdide. Muhtemelen ret edeceğiz. Esası yönünden karar çıkarsa ne yapacaksınız? Karmaşık bir hal aldı.Biz en baştan vatandaştan görüş almadınız, görüşmediniz dedik. Elbette ki dönüşümü ile ilgili bir şeyler yapılsın diyoruz, kaldı ki bugün gerçekleşen bir deprem var. Bütün hayatımız değişti bakış açılarımız değişti. Buranın kamulaştırma bedeli 1 milyar TL. Belki de daha yüksek. Açılan diğer davalar var. Bunlar ciddi bir yük ortaya koyacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllık toplam kamulaştırmaya ayırdığı rakam 200 milyon TL iken, siz 2,5 yıl içinde 1 milyar TL’lik kamulaştırma yapacaksınız. Siz buna inanıyor musunuz? Günün sonunda universiad oyunlarında olduğu gibi ‘Biz yapamıyoruz’ diyeceksiniz, sonra da elbette biz destek olacağız. Ancak neden plansız bir uygulama ile İzmir’in zamanını ve kaynaklarını harcıyorsunuz? Yarın yürütmeyi durdurma kararı verilirse alternatif planınız var mı? A, B, C planınız var mı? Bu İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi bir kuruma yakışmıyor” diye konuştu.

AYDIN:  MAHKEME KARARINI YOK MU SAYALIM?
Yeniden söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Özgür Bey meslektaşım olmasa ve bunları demese söz almayacaktım ama... Kendisi de biliyor ki mahkeme bir karar verdiğinde idarenin bunu 30 gün içinde yerine getirmesi gerekir. CHP ve CHP'nin yönettiği İzmir Büyükşehir Belediyesi bütün handikaplarına rağmen mahkeme kararlarına saygılıdır. Biz mahkeme kararına uymayan ve buna saygı duymayanlardan değiliz. İzmir Büyükşehir Belediyesi yürütmeyi durdurma kararını yerine getirmek amacıyla bir önerge oluşturmuş ve bunu meclise getirmiş, aynı zamanda üst mahkemeye itiraz etmiştir. Üst mahkeme İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin itirazını da haklı bulmuştur. Ne bu bizim plansızlığımızdan kaynaklanır, ne bir öyle bir böyle davranmamızdan kaynaklanır. Bunları Özgür Bey'e benim söylememe gerek yok kendisi de bilir. Biz hiçbir şeyi telaşla önümüze getirmiyoruz. Bir acele yoktur, karar bugün tebliğ edilmiştir. Biz bu kararı yok mu sayalım?” ifadelerini kullandı.

HIZAL: KİMSENİN SİZİ ENGELLEDİĞİ YOK,
Aydın’a yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Ben mesele hukuki boyutundan yaklaşmadım. Elbette İzmir Büyükşehir Belediyesi mahkemelerin verdiği karar uyacaktır. gerçi bu kararların bir kısmına uymadığını da gördük. Buca Metrosu ile ilgili mahkemenin verdiği karar sonrası nasıl zorla bir yöntem ile faaliyet yürütüldüğünü gördük. Biz mahkeme kararı odur şudur diye bir şey demiyoruz. Mesele bu işin temelinde bir sorun var. Plansızlık burada. Soyer çıkıyor ve ben size müjde veriyorum diyor. Bir müjde veriyor ve önünü arkasını, hiçbir şeyi planlamadan önümüze geliyor. Bu şehirde emsal artışı ile alakalı önerge Özel Kalem Müdürlüğü tarafından hazırlandı ve önümüze geldi. Bu kadar ciddiyetsiz bir şey olabilir mi. SOnucunda mahkeme yürütmeyi durdurma aldı ve dava süreci başladı. Bu kadar ciddiyetsizlik olabilir mi. Biz diyoruz ki bir çalışma yapıyorsanız alternatiflerini rotaya koyun. Bunların ekonomik anlamda sorunlar çıkaracağını biliyoruz. Bu kamulaştırmaları nasıl yapacaksınız? Kolayı buldunuz 'engelleniyoruz' diyorsunuz. Kimsenin sizi engellediği yok” dedi.

ÖNAL: İYİ BİR İŞ GÖRÜNCE ENGELLEMEK İÇİN ELİNİZDEN GELENİ YAPIYORSUNUZ
İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal ise Büyükşehir’in sorunu çözmek için zorlu bir sürece giriştiğini belirtirken, “Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı alınıyor. Özünde ayrıştığımız konu farklı. Bir vizyon farkımız var. Biz EXPO'nun İzmir'e katkı sağlaması için ve bir soruna çözüm olması için planladık. Siz iyi bir iş görünce engellemek için elinizden geleni yapıyorsunuz. EXPO'da sizden farkımız dönüşüme muhtaç bir yerin dönüşüme katkı sağlamak için yaklaşık 1 milyar TL'lik kamulaştırmayı göze alarak bir karar aldı İzmir Büyükşehir Belediyesi. İnciraltı gibi boş alanda şovu yapacağımıza 2026 için EXPO alanını orası belirledik.3 gün sonra da engelleme kampanyaları bitecek ve el birliği ile 2026 yılında güzel bir EXPO alanını ortaya koyacağız ”ifadelerini kullandı.

BOZTEPE:  BİR AN ÖNCE YAPILMASI İÇİN DİLE GETİRİYORUZ 
Söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Ben bugün bu kentte EXPO 2026’nın düzenlenmesini istiyorum. Ben bu işin hukuki boyutlarını bilmem. 1 yıl oldu. Hiçbir şey yapamıyoruz. Biri çıkar dava açar. Biz yarın İzmir Büyükşehir Belediyesi EXPO’yu yapamaz hale düşmesin diye söylüyoruz. Bizde bunun İzmir’de olmasını isteriz. Büyük EXPO’yu alamadığımızda hepimiz üzülmüştük. Bir an önce yapalım diye biz burada düşüncelerimizi dile getiriyoruz" dedi.

ÇAMUR: KONUYU BAŞKA YERE TAŞIYORLAR
CHP Grup Sözcüsü Gamze Gül Çamur manipülasyon olduğunu belirtirken, "Yaklaşık 25 dakikadır komisyonda tekrar değerlendirilmek üzere gönderilmiş maddeyi tartşıyoruz. Tartışırken sanırım Hızal’da seçim çalışmalarından dolayı yorulmuş. İlk konuşmasından sonra ne anlatmaya çalıştığını anlamadık. Ortada hukuki bir süreç var. İzBB’nin yıldız projelerinde her zaman  biz hayata geçireceğiz diye onlar telaşa kapılıyorlar. Manipülasyon ile konuyu başka yere taşıyorlar. Bizim bu başarıyı göstermemizi istemediklerini gözlemliyoruz. Manipülasyonlar ile köstek oluyorlar" diye konuştu.

ÖZUSLU: DAHA ÖNCE SÖYLENDİĞİ GÖRÜLÜYOR
Eleştirilerin daha önce de belirtildiğini dile getiren Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Önemli bir konu tartışılıyor. Bir hukuki süreç var ve buna uygun olarak maddeleri geri çekme konusunda mutabakat var. Mütabakatın olmadığı nokta önceki karar. Tartışmayı bugün yapma ihtiyacı doğduğu için meclis ve ilgili partilerdeki arkadaşlar bugün tartışıyor. Eski kayıtlara baktığımızda aynı sözlerin daha önce de söylediği görülüyor" ifadelerini kullandı.

HIZAL: KEMERALTINA GİDEMEDİNİZ
İzmir'de yapılamayan projelere değinen AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "İzmir’de yıldız proje dediğiniz projelerin yapılmasını biz de istiyoruz. Biz de destek veririz. Mavişehir’deki opera binasının bitmesini çok isterdik. Sayın Tunç Soyer’in göreve geldiği andan itibaren  ortaya koyduğu Kemeraltı’nın rehabilite edilmesi projesinin bugün bitmesini çok isterdik. Vatandaşın sokağa soğan ekmemesini çok isterdik. Bu şehrin ağlanacak haline gülen bir CHP grubu var. Siz Kemeraltı’na girmediğiniz, giremediğiniz için bunlara gülersiniz. Opera binasının yapılmasını kim engelledi? Beceremediğiniz, plansız olduğu için yapılamıyor.  Buraya yapacağınız milyarlarca TL'lik yatırım çok doğru mudur değil midir bunu tartışalım dedik" diye konuştu.

AYDIN: HANGİ PROJELERİN ENGELLENDİĞİ NETTİR 
Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "Sayın Hızal'ın gerilimini ve üslubunu seçimin yaklaşmasına veriyorum. CHP grubu hiçbir konuyu hafife almaz ve her konuyla ilgili net tavrını ortaya koyar.  Hangi projelerin engellendiği nettir. Buca Metrosu ile yapılanlar ortadadır. Bu şehirde bitmeyen porjeri saymaya başlarsak kendilerinin bitiremediği projeleri saymaya zaman yetmez" dedi.

İlgili gündem maddesi oy birliği ile komisyonlara iade edildi.