GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarifler
5 Nisan 2017 Çarşamba 11:32

Evde kaşar peyniri yapımı

Tost yapmak için aldığım peynirin patates ezmesi olduğunu fark edince kaşar peynirini evde nasıl yapabileceğimi araştırdım. Aldığım tarifle denemeleri başarıyla tamamladım ve paylaşmak istedim.

MALZEMELER
Kare tülbent ya da yüzde yüz pamuklu kumaş
Üç litre günlük süt ya da çiftlik sütü
Yarım çay bardağı sirke
Çeyrek limon
Tuz

YAPILIŞI
Süt orta ateşte karıştırılarak yaklaşık 5 dakika kaynatılır. Yan ocağa ve arzuya göre bir çorba kaşığı tuz atılmış suyla dolu bir tencere konularak o da kaynatılır. Süt ilk kaynamaya başlayınca önce limon sıkılır. Ardından sirke ilave edilir. Kevgirle hafif hafif karıştırılır. Süt kesilerek peynirleşmeye başlayacaktır. Tamamen sarı suyu çıkınca kevgirle iki bölüm halinde süzgece alınarak kaynar tuzlu suya batırılır.  Kevgirle bölünerek karıştırılıp tümünün iyice tuzlu suyla buluşması sağlanır. Bir süzgece serilen tülbentin içine tüm peynir alınır. Tülbendin içine sıkıştırılarak yuvarlak ya da dikdörtgen peynir formu verilir. Form vermek için ben merdaneden de yararlandım. Tülbendin ağzı bağlanır. Yaklaşık beş litre su dolu büyük bir tencere ağırlık yapması için üzerine oturtulup süzülmeye bırakılır. 
24 saat boyunca süzülüp tüm sarı suyu atılan kaşar peynirinizi streç filme sararak buzdolabında iki-üç gün bekleterek tüketebilirsiniz. Daha fazla bekletirseniz rengi daha da koyu sarı olur. 
Bu kaşar peynirini de tüm kahvaltı ve yemeklerimizde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Üç litre sütten fotoğrafta gördüğünüz yaklaşık 350-400 gram kadar peynir elde ettim.
Afiyet olsun (Nurhayat TALAY)