GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Aralık 2022 Çarşamba 08:36

Evcil hayvanı olanlar için son 3 gün... Formu doldur, cezadan kurtul!

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, 31 Aralık’ta sona erecek olan kedi, köpek ve gelincikleri çipleme sürecinin son günlerinde hayvan severleri bir kez daha uyardı. İzmir’de 100 bin hayvanın çiplendiğini belirterek, “Son üç gün içinde hayvanına çip taktırıp kayıt altına aldırmayanlar idari para cezasıyla karşılaşacak. Böyle bir cezadan kurtulmak için İlçe Tarım Müdürlüklerine 31 Aralık mesai saati bitimine kadar başvuruda bulunulmasını, eğer kurumumuzda çip yoksa, çip geldiğinde takılmak üzere form doldurarak cezadan kurtulmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Tarım ve Orman Bakanlığı’nın,  26 Şubat 2018’de Resmi Gazete'de yayımlanan “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” ile hayata geçirilen projesi üç gün sonra bitecek. 2021 yılında, 2022 yılının sonuna kadar uzatılan çip takma işlemi için son iki haftada 26 bin hayvanın çiplendiği İzmir’de çiplenen hayvan sayısı 100 bini buldu. Hayvanına çip taktırmayan hayvan severlere bin 634 lira idari para cezası kesilecek. Peki çip olmadığı için hayvanına çip taktıramayan hayvan severler ne yapacak? Bu sorunun yanıtını, İzmir İl Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen verdi. Özen, hayvan severlerin İlçe Tarım Müdürlüklerine veya bu çalışmaya ortak olan 612 özel veterinerlik kliniğine başvurulması gerektiğini, doldurulacak formla cezadan kurtulmanın mümkün olduğunu bildirdi.

SON 15 GÜNDE 26 BİN ÇİPLEME YAPILDI
İzmir genelinde 13 Kasım tarihinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile bu projeye ortak olan özel kliniklerde 74 bin hayvanın çip takılması suretiyle kayıt altına alındığını hatırlatan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, son 15 günde ise 26 bin çipleme yaparak 100 bin rakamına ulaştıklarını açıkladı. Özen, 100 bin rakamının İzmir için çok önemli ve gerçekçi bir rakam olduğuna vurgu yaparak, “Çipi takılmamış bin, bilemediniz 2 bin civarında hayvan olduğunu düşünüyoruz” dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:

SOKAKTAKİ HAYVANLARA ÇİP TAKMIYORUZ, ÇÜNKÜ…
“İzmir’de evinde hayvan besleyen hayvan severlerin bu konuda duyarlı olduklarını söylemek istiyorum. 100 bin hayvanı çiplemiş olmak bir başarıdır. Burada İzmirli hayvan sahiplerinin hassasiyetinin rolü büyüktür. Çip taktırmayanların bin 634 lira idari para cezasına çarptırılacağını tekrar ifade etmek isterim. Ancak herhangi bir sorun nedeniyle hayvanını çipletmeye götüremeyen hayvanseverler, bu cezadan ancak şöyle kurtulabilir. İlçe Tarım Müdürlüklerine mutlaka başvuruda bulunarak. Eğer çip varsa, çip takılacak. Yoksa, bir form doldurulacak. Çip geldiğinde hayvan sahibine bilgi verilecek, o tarihte hayvan kimliklendirilecek. Hayvanseverlerin ayırt etmesi gereken bir husus var. Biz şu anda evde beslenen sahipli hayvanları çipliyoruz; sokak hayvanlarını değil. Son üç güne girdik. Sokaktaki hayvanları çiplemek, kimliklendirmek, belediyelerin yetki alanında. İzmir’de şu ana kadar 100 bin hayvanı çipledik ve bu rakam İzmir için ciddi bir kapasitedir. Çipleme yapılmamış bin, 2 bin kadar hayvan kaldığını düşünüyoruz.”

TÜRKİYE VETERİNER HEKİMLER BİRLİĞİ SÜRE UZATIMI İSTEMİŞTİ
PETVET sistemi ile kayıt alınması planlanan kedi, köpek ve gelincikler için İzmir’de İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine 70 bin, özet veteriner kliniklerine ise 90 bin dolayında çip dağıtılmıştı.Özel kliniklerde çip sıkıntısı olmadığı ancak bazı ilçe tarım müdürlüklerinde çip kalmadığı, bu nedenle form doldurma yöntemiyle 2023’te herhangi bir tarihte çip takılmasının önünün  açıldığı ifade edildi. İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan ve Türkiye Veteriner Hekimler Birliği, 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek olan çip takma süresinin uzatılmasını talep etmiş, bu talebi de Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletmişti.