GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Nisan 2016 Cuma 12:44

‘Ev sahibi’ Akpınar’dan ‘çöp’ mesajları!

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Yamanlar’da yapılacak olan katı atık bertaraf tesisi ile ilgili Ankara’da sağlanan mutabakat üzerine önemli mesajlar verdi.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de Yamanlar’da yapılması planlana katı atık bertaraf tesisi ile ilgili geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı Ankara’da bir araya gelmişti.

Uzun süreden beri İzmir’in gündemi meşgul eden konuyla ilgili görüşen ikilinin görüşmesi sonrası mutabakat çıkmıştı.

Tüm bu gelişmelerin üzerine Yamanlar’da yapılacak olan tesis ve Ankara’da yapılan zirveyi Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar katıldığı televizyon programında değerlendirdi.

Çöp depolama alanının İzmir’in en büyük sorunlarında birisi olduğunu söyleyen Akpınar, bu tesislerin bir ile sınırlı kalmaması gerektiğini en az 3 bölgeye daha yapılması gerektiğini ifade etti. Akpınar, Ankara’da gerçekleşen zirvede mutabakata varılmasının önemli bir gelişme olduğunu dile getirirken, yapılacak olan çalışmalarla kentin marka değerinin artacağını söyledi.

Akpınar şu ifadeleri kullandı: “İzmir’in en büyük sorunlarında bir tanesi çöp depolama alanı. Ne yazık ki biz depolanarak çöpü bertaraf ettiğimizi düşünüyoruz. Çok geç kalınmış bir karar. Sadece bir yere değil, en az 3 bölgeye bertaraf tesisi kurmamız lazım. Geçenlerde bir haberde takip ettim, İsveç’in Enerji Bakanı bir Türk... Yanlış hatırlamıyorsam Mardinli Süryani bir hemşerimiz. Enerji Bakanlığı yapıyor ve çöp ithal ediyorlar. Bugün çöp ithal ederek, çöpü enerjiye dönüştürerek enerjinin belli bir bölümü sağlıyorlar. Biz ne yapıyoruz hala çöpü depolamayla uğraşıyoruz. Ve depolamadan vazgeçip bertaraf tesisi kurma çalışmalarını yaparken de bir tartışmanın içerisinde kendimizi buluyoruz. Sonuçta biz çöpümüzü bertaraf ederek, ekonomiye tekrardan geri kazandırmak zorundayız. Bununla ilgili yetkili kurullar yaptığı çalışmalarda vereceği onay bizim içinde önemlidir. Bu açıdan ne Büyükşehir Belediyemizin belirlediği alanda bir sıkıntı olacağını düşünüyorum ne de Bakanlık onayını bu konuda bir sıkıntı yaratacağını düşünüyorum. Çünkü bu konu yerel yönetimlerle merkezi hükümetin ortaklaşa vereceği kararlarla yerine gelebilir. Bir bardak su da fırtına koparmak yöneticilik anlayışında kente bir şey kazandırmayacaktır. Önemli bir gelişme olarak görüyorum. Aynı zamanda körfezin yüzülebilir bir körfez haline gelebilmesi için yapılacak olan çalışmalarda kentin marka değerini artıracaktır. Bir an önce onunda bitip yüzülebilir bir Körfez ve Karşıyaka’nın sahilinde denize giren insanları görmek istiyoruz.”