GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
11 Aralık 2023 Pazartesi 11:44

EÜ kanser tedavisinde çığır açacak!

Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Kahraman'ın yürütücüsü olduğu proje, TÜBİTAK 1002 programı dahilinde desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında borik asidin antikanser etkisinin araştırılıp, bor içerikli yeni bir tedavi yönteminin geliştirileceğini belirten Doç. Dr. Kahraman, araştırmaların borik asidin iyileştirici etkisi olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
EÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Kahraman'ın yürütücüsü olduğu 'Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tümör Hücre Sferoidlerinde Brik Asidin Antikanser Etkisinin Araştırılması' başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 programı dahilinde desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında borik asidin antikanser etkisinin araştırılıp, bor içerikli yeni bir tedavi yönteminin geliştirileceği belirtildi. Akciğer kanserinin dünyada en çok görülen ikinci kanser türü olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kahraman, "Kansere bağlı ölümler içerisinde ise ilk sırada yer almaktadır. Özellikle son yıllarda akciğer kanseri tedavisinde yeni ilaç molekülü adayı olabilecek birçok bileşik ve terapötik ajanlar üzerine yapılan çalışmalar son derece hız kazandı. Elde edilen verilerde birçok aday molekülün kanser tedavisinde umut verici sonuçlar ortaya koyduğu ileri sürülmüştür. Bu aday moleküllerden biri de bir bor bileşiği olan borik asittir" dedi. Doç. Dr. Kahraman, araştırmaların, borik asidin iyileştirici etkisi olduğunu gösterdiğini de dile getirdi.

'BOR MADENİNİN STRATEJİK ÖNEMİ ARTACAK'
Doç. Dr. Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü: "TÜBİTAK tarafından destelenen projemiz ile akciğer kanseri tipleri içerisinde en fazla görülen tür olan küçük hücreli dışı akciğer kanseri hücrelerinde borik asidin antikanser etkilerini araştırmayı amaçladık. Bu amaçla akciğer kanseri hücrelerinde borik asidin kanser hücre canlılığını azaltma ve apoptotik hücre ölümünü indükleme yetenekleri üzerine olan etkileri incelenecek, ayrıca borik asidin kanser hücrelerinin koloni oluşturarak tümör formasyonu kapasitesi oluşturmasını önleyip önlemediği araştırılacak. Bununla birlikte kanser hücre morfolojisi, kanser hücre göçü ve metastazını üzerine etkileri de ortaya konacak. Projemiz ile elde edecek olduğumuz bilgiler, borik asidin akciğer kanserinde temel hücresel antikanser mekanizmalar üzerine olan etkilerini ortaya koyacak ve bor içeren hedefli yeni tedavi modellerinin oluşturulması için kaynak veriler sağlayacak."

 Proje ekibini tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise "TÜBİTAK'tan kabul gören proje, akciğer kanserinde bor içerikli bir tedavi yöntemi geliştirmeyi amaçlıyor. Ülkemizin bor madeni açısından zenginliği göz önüne alındığında projenin ekonomik olarak da önemli katkılar sunacağını düşünüyorum" diye konuştu.(DHA)