GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Mutfak
12 Aralık 2017 Salı 10:04

Et kavururken bu hataları yapmayın

Türk mutfağının olmazsa olmazı olan etin en sevilen pişirme şekillerinden biri kavurmadır. Kavurmanın lezzeti ise ancak tabiri caizse et lokum gibi olduğunda çıkar. Siz de kavurma yapmayı deniyor fakat bir türlü istediğiniz lezzet ve kıvamda pişiremiyorsanız bu hatalara düşüyor olabilirsiniz.

Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.

Eti yıkamak
Etinizi yıkayıp pişirmeyi tercih edenlerdenseniz yanılıyorsunuz. Eti özellikle de sıcak su ile yıkamak kavurmanın hem lezzetini azaltır, hem de etin pişerken sertleşmesine neden olur.

Hayvanın doğru yerini kullanmamak
Halk arasında etin en güzel kısmının antrikot olduğu düşünülür ancak biftek yapmayacaksanız kullanmanız gereken et antrikot olmamalı. En lezzetli kavurma hayvanın but kısmından olur.

Etin sinirlerini ayırmamak
Kavurmadan önce sinirlerini ayırmazsanız, etiniz pişerken sertleşir ve kavurmanızı yerken çiğnemenizi ve lezzet almanızı oldukça etkiler.

Tencereyi kızdırmadan eti kavurmak
Kavurmanız kuru oluyorsa sebebi tencerenizi tam kızdırmadan pişirmeye başlamanız olabilir. Bu durum etin suyunu dışarı vermesine ve kurumasına neden olur. Eğer tencereyi güzelce ısıtırsanız, etiniz suyunu içinde tutar ve kavurmanız yumuşak, sulu ve lezzetli olur.

Et tam pişmeden tuzlamak
Kavurmanın sert olmasına yol açan büyük hatalardan biri de eti tam pişmeden tuzlamaktır. Pişmeden tuz atmak etinizin sertleşmesine sebep olur. Bu yüzden kavurmanız piştikten sonra hatta ocaktan almadan hemen önce tuzlarsanız etiniz yumuşaklığını korur.

Eti farklı yağ ile kavurmak
Etinizi kavururken margarin ya da sıvıyağ kullanıyorsanız, bu tercihiniz kavurmanızın lezzetine farklı bir tat girmesine sebep olur. Bu yüzden etin kendi yağını kullanmak daha lezzetli bir kavurma elde etmenizi sağlar.

Eti fazla pişirmek
Etiniz iyice pişsin, kavrulsun istiyorsanız siz de fazla pişirme hatasına düşüyor olabilirsiniz. Eti fazla pişirmek etin daha sert olmasına sebep olur. Bu yüzden etinizi kavururken pişirme süresini çok iyi ayarlamanız gerekir.

Kavurmaya su eklememek
Kavurma yaparken etin kendi suyu var diye düşünüp, pişme sırasında su eklememek de kavurmanızın kurumasına yol açabilir. Etiniz kendi suyunu çektikten sonra daha tam pişmemişken 1 bardak kadar su eklemenizde fayda var.