GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Kasım 2018 Çarşamba 13:22

Esnaftan ÜFE zammı sonrası yardım çığlığı: Devletten destek istiyoruz!

Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, vakıf kiracılarına TÜFE- TEFE üzerinden değil de ÜFE dikkate alınarak yapılan yüzde 24’lük kira zammının esnafa mağduriyet yaşattığını aktardı. Kaya, “Devletimizden destek istiyoruz” derken esnafın imza topladığını belirtti.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Kemeraltı’nda faaliyet gösteren ve vakıflarda kiracı olan esnaflar yeni yıla girerken güncellenen kira fiyatlarına tepki gösterdi.

Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, Üretici Fiyatı Endeksi (ÜFE) baz alınarak yüzde 24 olarak zam yapıldığını söylerken esnafların ise topladıkları imzaları dilekçeyle birlikte İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teslim ettiklerini aktardı.

Başkan Kaya, “Devletimizden destek istiyoruz” dedi. Kaya, TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ve TEFE (Toptan Eşya Fiyat Endeksi) üzerinden değil de Üretici Fiyatı Endeksi (ÜFE) dikkate alınarak yapılan zammın esnafa mağduriyet yaşattığını aktardı.

YÜZDE 24 ÇOK CİDDİ BİR ZAM!
Büyük mağduriyet yaşadıklarını belirten Kaya, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak vakıf kiracılarına zam yapacaklarını söylediler. Fakat ÜFE’den yüzde 24 gibi ciddi bir zam yaptılar. İnsanlar siftah yapamıyor. Mevcut kiralarını ödeyemiyor. 2-3 ay geriden gelenler var. Esnaf şimdi imza toplamaya başladı. Toplanan imzaları Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne veriyorlar” dedi.

TÜFE-TEFE DENDİ, ÜFE’DEN ZAM YAPILIYOR!
Aynı zamanda Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkan Yardımcısı da olan Kaya, “2 sene önce federasyon olarak biz vakıflardan sorumlu Hakan Çavuşloğlu’na gittik. Vakıf kiracılarına 1 sene zam yaptırmadık. Ertesi sene bir önceki senenin zammını geçerli kıldılar. Bu sene de Cumhurbaşkanı ve Bakan Berat Albayrak tarafından TEFE-TÜFE üzerinden zam yapılacağı söylenmişti. Fakat ÜFE üzerinden yüzde 24 gibi ciddi bir zam yapılıyor. Esnafımız mağdur oluyor. Üreticiden zam yapılınca yüzde 24 çok oluyor. Vakıf kiracılarım çok kötü durumda. Bu zam da insanların canını acıtıyor. Adı belli olmayan bir kriz de var. Bizim bu zamma tepkimiz var. Devletimizden destek istiyoruz” ifadelerini kullandı.