GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
13 Mayıs 2016 Cuma 11:55

Eskiyörük üreticinin yol haritasını açıkladı

İzmir Tarım Grubu ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, üreticiye gelir getiren ulusal bir tarım politikasına ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek "Yol haritamız tekelleşme değil kooperatifleşme olmalıdır" dedi.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle açıklama yapan İzmir Tarım Grubu ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, çiftçiliğin toplumların varlığını sürdürebilmesi için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Eskiyörük, "İnsanoğlu şuanda ihtiyaç saydığı birçok şey olmadan yaşayabilir ancak gıdasız yaşayamaz. O yüzden çiftçimiz, köylümüz olmazsa aç kalırız" diye konuştu. Üreticilerin, sosyal yaşamdan uzak her türlü riske açık ve zahmetli olan üretimi sürdürebilmesi için bu mesleğe bir an önce gereken önemin gösterilmesi gerektiğini savunan Eskiyörük, küçük işletmeleri tasfiye ederek şirket tarımcılığını savunmanın ülkenin geleceğine dinamit koymak kadar tehlikeli olduğunu iddia etti. Tarımın çiftçi ve köylünün işi olduğunu söyleyen Mahmut Eskiyörük, "Üreticiler ya birleşecek ya da vahşi kapitalizm karşısında yok olacak. Bu nedenle yol haritamız tekelleşme değil kooperatifleşme olmalıdır. Kooperatifleşme, öncelikli devlet politikası haline getirilerek, üreticilerin örgütlenmesi teşvik edilmeli ve kooperatifler güçlendirilmelidir. Köy kooperatifleri birleştirilerek ilçe bazlı merkezi kooperatife dönüştürülmelidir. Kaynaklar şirket tarımcılığına değil, küçük aile işletmelerinin devamlılığının sağlanmasına yönelik kullanılmalıdır. Desteklemeler; üreticiye yardım anlayışıyla değil, kooperatifçiliğin geliştirilmesi, üretimin planlanması, kalitenin sağlanması ve gerektiğinde piyasaya müdahale edilmesi gibi uygulamalarda bir unsur olarak kullanılmalıdır. Üreticiye para veren değil, para kazandıran ulusal bir tarım politikası oluşturulmalıdır" dedi. (dha)