GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
5 Ekim 2024 Cumartesi 08:25

Eskinazi pamuk ihracatının düşüşünü yorumladı: Tekstilci için iyi bir şey!

TİM’in açıkladığı ihracat raporuna göre; İzmir’de geçen senenin Eylül ayına kıyasla tekstil ve hammaddeleri grubunda düşüş yaşandı. Pamuk temelli olan hammadde ihracatının düşüşünü, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, “İhracatın düşmesi iyi bir şey yani. Döviz kaybımız olmuyor. Pamuk ithalatı da azalıyor” diyerek yorumladı.
Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre İzmir’de, tekstil ve hammaddeleri grubunda geçen seneye göre yüzde 42’lik bir düşüş yaşandı.

Pamuk ağırlıklı olan tekstil hammaddesinin ihraç düşüşünü Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi yorumladı.

Eskinazi, pamuk ihracat rakamlarının düşmüş olması sebebiyle iç piyasadaki pamuğun yine iç piyasada kalacağını belirterek, “Geçen sene pamuk ihracatı vardı ağırlıklı olarak. Onun için pamuğu bu sene iç piyasada kullanacağız daha çok. Bir de dünyadaki pamuk talebinden bizim ağırlık hammadde ihracatımız pamukta. Tekstil olarak ihracatımız azalsa da bu kadar değil. Bütün iş pamukta. Aynı zamanda pamuk ithal de ediyoruz. Bence ihraç olmaması daha avantajlı bir durum” dedi.

‘İHRACATIN DÜŞMESİ İYİ BİR ŞEY, DÖVİZ KAYBIMIZ OLMUYOR’
Bu rakamlar ile birlikte pamuk ithalatının düştüğünü ve döviz kaybının azaldığını belirten Eskinazi, “Artık herkes ihtiyacı olduğu kadar pamuk aldığı için yurtdışından ithal edeceğine iç piyasadan alıyor. Onun için de pamuğa talep oluyor. Pamuk talebi olunca da ihraç olmuyor. İhracatın düşmesi iyi bir şey yani. Döviz kaybımız olmuyor. Pamuk ithalatı da azalıyor” ifadelerini kullandı.