GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
5 Ağustos 2021 Perşembe 13:19

Eski başkandan 'soruşturma izni' değerlendirmesi: En fazla evimi alırlar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın “benden ihale istediler” sözleri üzerine başlatılan inceleme sonrasında soruşturma izni verdiği eski Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, hakkında alınan karar ile ilgili konuştu. Şenol, "Adalete yargıya güven azaldı. Bir tane evim var zaten  en fazla onu alırlar" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın 22 Aralık 2019 tarihinde CHP Gaziemir İlçe Kongresi’nde yaptığı açıklamalarla ilgili hazırladığı raporu geçtiğimiz günlerde tamamlamıştı.

Müfettişler tarafından yapılan inceleme sonrasında ise raporda, "Lisanslı firmalar arasında rekabet ortamı sağlanarak en yüksek geliri veren şirkete imtiyaz verilip 2886 sayılı Kanun çerçevesinde ihaleye çıkılması gerektiği, ancak işlemin bu şekilde gerçekleştirilmediği, Gaziemir Belediyesince ambalaj atıklarının toplanması imtiyaz hakkının, yukarıda belirtilen tarihlerde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde ihale yapılmaksızın dönemin Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol tarafından Kaya Vargel Geri Dönüşüm Sistemleri Mak. İnş. Nak.Gıda Turizm San.ve Tic .Ltd. Şti.'ne devredilmiş olduğunu" bilgileri yer almıştı.

Yapılan değerlendirme sonrasında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 6'ncı maddesi hükmü uyarınca Gaziemir’de 10 yıl belediye başkanlığı yapan Halil İbrahim Şenol hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun oluruyla soruşturma izni verilmişti.

Verilen izin sonrası kararı Egedesonsöz'e değerlendiren  Şenol, "En ufak bir şeyde soruşturma açıyorlar. Bu yeni bir durum değil, aynı konu hakkında kaç defa soruşturma açıldı. Cumhuriyet Halk Partili ise her türlü şeye açıksın!" diye konuştu.

İZMİR'DE HERKES BU ŞİRKETE VERMİŞTİ
Mevcut yasada bu tür konularda 'ihale' yapma zorunluluğu olmadığına da vurgu yaşan Şenol, "Türkiye'de şu an dahil yüzde 90'ı ihaleyi yine bizim verdiğimiz şekilde veriyor. Yasada da gayet açık. Yasada ihale yapmak zorundasınız demiyor. İlk çıktığı zaman zaten tek şirket vardı İzmir'de ve herkes bu ihaleleri bu şirkete verdi" ifadelerini kullandı.

BÖYLE BİR ŞEYDEN SORUŞTURMA MI AÇILIR?
Kendisinin CHP'li olduğu için bu tür davalar ile karşı karşıya kaldığını belirten Şenol, "Tabii ki… Böyle basit şeylerden soruşturma mı açılır? AKP'li belediyeler bir baksınlar Türkiye'de kaç tane ihaleye çıkıyorlarmış" diye konuştu.

GİDİP İFADEMİZİ VERECEĞİZ
Aynı konudan daha önce de ifade verdiğine vurgu yapan Şenol, "Ben daha önce bu konudan ifade vermiştim. Şimdi yeniden soruşturma izni verildi ve yine gidip ifademi vereceğim. Bir önceki soruşturma henüz daha sonuçlanmamıştı. Gidip vereceğiz ifademizi ne çıkacağını göreceğiz" dedi.

EN FAZLA EVİMİ ALIRLAR
Yargıdan ne gibi sonuç beklediğinin sorulması üzerine de konuşan Şenol, "Ben yargılanmamayı bekliyorum ancak Türkiye'de hukuk adalet falan … Neyin ne olacağını bilmediğimiz için… Adalete yargıya güven azaldı. Bir tane evim var zaten  en fazla onu alırlar" ifadelerini kullandı.