GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
28 Aralık 2022 Çarşamba 09:15

Eski başkandan Altay’ı kurtaracak formül!

Altay’ın Yüksek Divan Kurulu eski Başkanı Ahmet Taşpınar, kulübün 400 milyon lirayı bulan borcunu şahısların ödeyebilme şansı olmadığını belirterek, Gaziemir Tesisleri’ni işaret etti: “Biz orayı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nden 49 yıllığına kiraladık. Kullanma hakkına sahibiz. Burası devlet tarafından satışa konulursa kullanma hakkından dolayı bize de ödenek çıkar ve borç kapanır. Devlet bize başka bir yer verir, burası konuta mı açılır, takasa mı girilir, onu bilemem ama bu gibi yöntemlerle borçlarımızı ödeyebiliriz ancak” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Altay Kulübü’nde yıllarca başkanlık, yüksek divan kurulu başkanlığı görevlerinde bulunan siyah beyazlı camianın önde gelen isimlerinden Ahmet Taşpınar, kulübün 400 milyon lirayı bulan borçları nedeniyle yaşadığı krizden çıkış yolunu gösterdi. Eski yabancı futbolculara 11 milyon Euro borcu olan ve toplam borcu 400 milyon lirayı bulan Altay’ın mevcut şartlarda ve imkanlarla bu yükün altından kalkmasının mümkün olmadığını belirten Taşpınar, “Bu borç yılların birikimi. Bir de son üç yıl içinde yabancı futbolculara ödenmeyen paralar eklendi. Artık yük şahısların kaldırabileceği ağırlıktan çıktı” dedi ve bu sıkıntılı süreçten çıkış için Gaziemir Tesisleri’ni işaret etti.

ALTAY’IN DEVLET İMKANLARINDAN YARARLANMA ZAMANI GELDİ
Camianın bireylerinin ekonomik olarak bu borcu ödemesinin mümkün olmadığı görüşünü tekrarlayan Ahmet Taşpınar, “Gerçekçi olmak lazım. Yönetim, elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Futbolcu arkadaşlar da ellerinden gelen katkıyı koyuyor. Ancak Altay'ı daha kötü günler bekliyor” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Böyle giderse önümüzdeki sene de transfer yasağı devam edecek. Bu sene kadro fedakarlıkla devam ediyor ama seneye daha kötü bir tabloyla karşı karşıya kalacağımız muhakkak. Altay'ın tüm organlarının artık sağlıklı bir şekilde karar vermesinin zamanı geldi. Çözüm için ne yapmak lazım? Pembe bir tablo çizmek, hayalcilik olur. Tablo hakikaten ürkütücü. Şehrin dinamiklerinin artık harekete geçmesi lazım, bu sorunun çözülmesi için. Altay camiasının bu kadar borcu ödeyebilecek gücü yok. Şehrin dinamikleri derken, en başta belediye geliyor. Belediye gelsin, bu borcun tamamını ödesin demiyoruz ama farklı şeylerin konuşulması gerekiyor. Altay, devlet imkanlarından çok faydalanan bir kulüp değil. Daha önce de söylediğim gibi, Altay'ın Gaziemir tesislerini değerlendirmesinin zamanı geldi.”

GAZİEMİR TESİSLERİ BORCUMUZU TEMİZLEYECEK KADAR DEĞERLİ
Ahmet Taşpınar, kulübün Gaziemir Tesisleri’nin merhum Başkan Ender Türk zamanında 49 yıllığına Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden kiralandığını, bunun için bir bedel ödendiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Yeni bir tesis yapıp oraya geçerek, Gaziemir Tesisleri'nin kiralanmasıyla gelecek gelir sayesinde bu borçtan uzun vadede kurtulabiliriz. Burası devlet tarafından satışa konulursa kullanma hakkından dolayı bize de ödenek çıkar ve borç kapanır. Bu olur veya olmaz, onu tartışmıyorum ama bu konuyu tartışmaya açmamız lazım. Bunun örnekleri var. Pek çok kulüp bu yolu izledi. Gaziemir Tesisleri, bizim borcumuzu tamamen temizleyecek kadar değerli bir alan. Şehrin dinamikleri derken bunu kast ettim. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir milletvekilleri o yerin değerlendirmesi anlamında çalışma başlatarak kulübümüzü düzlüğe çıkarabilir. Artık bizim de devlet desteğinden faydalanmamız lazım. Anadolu'da pek çok kulüp, çıkmaza girdiklerinde bunları yaptılar. En kolay ulaşılabilir çözüm olarak Gaziemir Tesisleri'ni görüyorum. Devlet bize başka bir yer verir, burası konuta mı açılır, takasa mı girilir, onu bilemem ama bu yöntemlerle borçlarımızı ödeyebiliriz ancak. Görünen tabloya baktığımızda, geriye gittiğimizi görüyorum. Amatöre düşeriz de demek istemiyorum, dilim, yüreğim elvermiyor. Tedbir almazsak, her yıl biraz daha geriye, biraz daha aşağıya gideriz”