GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
11 Ocak 2017 Çarşamba 12:53

ESİAD'da yargı zirvesi

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) 2017 yılı ilk faaliyet toplantısında Türk Yargı Sistemi’ne yeni dahil olan İstinaf Mahkemeleri’ni ele aldı.

Geçtiğimiz hafta Bayraklı Adliyesi’ne düzenlenen bombalı saldırı eylemini şiddetle kınadıklarını ifade eden ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, iş dünyasının bağımsız, tarafsız, ehliyetli ve süratle sonuç alan yargı sistemi istediğini söyledi. Yargıtay’daki uzun bekleme sürelerine karşın, kuruluşunun ilk döneminde İzmir bölgesi istinaf mahkemelerinde dosya sonuçlandırma süresinin 5 gün olduğunu dile getiren İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Turhan Eğlenoğlu ise, geç gelen adaletin adalet olmadığını söyleyerek amaçlarının davaları kısa sürede karara bağlamak olduğunu belirtti.

Toplantıda konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, toplantının amacının, hukuk sistemini genel olarak tartışmak yerine, istinaf mahkemelerinin kuruluş gerekçelerini ve çalışma esaslarını anlamaya dönük olduğunu söyledi. “Bu bağlamda, dernek üyeleri, dernek üyesi şirket hukukçuları ve üniversitesi hocalarının katılımıyla bu toplantıyı gerçekleştirdik.” diye konuştu.

İzmir’de 5 günde çözüm

İstinaf Mahkemeleri’nin yeniden yargılama anlamına geldiğinin altını çizen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Turhan Eğlenoğlu, “Aslında bu mahkemelere Bölge Adliye Mahkemesi de deniliyor. İlk derece mahkemesinde karara bağlanan bir dosya yerindelik ve vaka değerlendirmesini de içerecek şekilde istinaf mahkemelerinde tekrar ele alınıyor. İzmir bölgesinde ilk verilere göre bu değerlendirmeyi 5 gün içinde yapıp sonuca bağlıyoruz.” dedi. Ancak İstinaf Mahkemelerine kesinlik sınırları getirildiğini açıklayan Eğlenoğlu, “Cezada 5 yıla kadar verilen cezalar ve 41.000 TL’ye kadar verilen kararlar Yargıtay’a gitmeksizin nihai olarak istinaf mahkemelerince sonuçlandırılmış oluyor. Bu kapsamdaki dosyalar için Yargıtay’da 5 yılı bulan bekleme süresi 5 güne inmiş oluyor.” diye konuştu.

“HSYK’yı mücadele ile kazandık”

Türkiye’nin 15 Temmuz’da ciddi bir sınav verdiğini açıklayan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Turhan Eğlenoğlu, “Türkiye’nin bu süreç sonrasında geri dönüşünü hakim ve savcılarımız gerçekleştirmiştir. 2010 yılında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) paralel yapı güdümünde ciddi bir değişim gerçekleşti. O meşhur paralelci hakimler ve polisler kol kola Balyoz ve Ergenekon adında davalar yürüterek ülkeye ciddi zararlar verdi. Bunları takip ederken İzmir’de de ciddi değişimler oldu. Bu sırada biz Yargıda Birlik Derneği’ni kurduk. Siyasi olmayan herkesin fikrini belirttiği bir kurumdu. Bu kurum sayesinde HSYK’yı geri aldık. O meşhur davaların sahte ve dolandırma olduğu bu süreçten sonra ortaya çıktı. Biz hukukçular bu mücadeleyi vererek kaybettiğimiz yerleri geri kazandık” dedi.

İzmir’in hakim ve savcılar arasında en çok tayin talep edilen yer olduğunun altını çizen 12. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Badalı ise, “İstinaf Mahkemeleri’nde en hızlı kararlar İzmir’den çıkarılıyor. Türkiye’deki en hızlı İstinaf Mahkemeleri İzmir’de yer alıyor. Seçilen kadrolar oldukça kaliteli olumlu geri dönüşler var” diye konuştu.

2006 yılından beri İstinaf Mahkemeleri konusuyla yakından ilgilendiğini ifade eden 10. Hukuk Dairesi Başkanı Ercan Turan, İstinaf Mahkemeleri hakkında teorik bilgiler vererek, insan hakları çerçevesinde bu mahkemelerin kurulduğunu Dünya üzerinde geniş ve dar İstinaf Mahkemeleri’nin olduğunu belirterek, “Türkiye’de dar istinaf mahkemeleri yapılıyor. Almanya geniş istinaf yapıyordu. Ancak onlarda dar İstinaf Mahkemesi’ne geçti” dedi.

Toplantının ardından katılımlarından ötürü İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Turhan Eğlenoğlu, 12. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Badalı ve 10. Hukuk Dairesi Başkanı Ercan Turan’a plaket takdim edildi.