GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
26 Kasım 2017 Pazar 14:17

ESHOT’da 3 bin 500 personeli ilgilendiriyordu... Mahkemeden 'emsal' karar

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan fakat belediye şirketi İZELMAN kadrosunda bulunan işçilerden Mahir Çakar’ın yargı zaferine karşı açılan dava ret edildi. Mahkeme, işçiyi haklı buldu. 

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan fakat belediyenin şirketi İZELMAN’ın kadrosunda bulunan şoförlerin hukuk mücadelesi sürüyor. İşçiler, daha önce açtıkları davalarda ESHOT’taki personelin hakkının aynısını talep etmiş, aynı işi yapmalarına rağmen şirket personeli maaşı aldıklarını dile getirmişti. İşe iade ve muvaza davaları açan işçilerin bir kısmının tazminatı verilerek iş akidler sonlandırılmıştı. Büyükşehir ayrıca, ESHOT’ta bulunan “kadrolu işçi” kadrolarını kapatarak mevcutları da ana binadaki birimlerde görevlendirmişti. 

Uzun süredir işçiler ile belediye arasında devam eden davalarda önemli bir gelişme yaşandı. Diğer işçiler için emsal olacak karara göre işçilerden Mahir Çakar açtığı davayı kazandı. Ayrıca, ESHOT’un karara itirazı da idare mahkemesinde ret edildi. 

SORUMLULUK ESHOT'UN
Belediye şirketi İZELMAN’da otobüs şoförü olarak çalışırken iş mahkemesinde dava açan Mahir Çakar, İZELMAN ile ESHOT arasında ‘muvazaalı (hileli) işlem’ olduğunu ve kadrolu işçilerle aynı işi yaptığını belirtti. Çakar, kadrosunun ESHOT bünyesine geçirilmesini istedi. Çakar’ın talebi önce İzmir 5. İş Mahkemesi ardından da Yargıtay tarafından kabul gördü. Yargıtay, ESHOT ile İZELMAN arasındaki işçi ilişkisinin yasaya aykırı olduğunu ifade etti ve işçilerin sorumluluğunun ESHOT’ta olduğuna karar verdi.