GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
19 Temmuz 2024 Cuma 12:16

ESBAŞ CEO’sundan yeni vergi yorumu: İki isteğimizden biri kabul gördü

Önümüzdeki günlerde TBMM’de oylanması beklenen vergi paketinde yer alan serbest bölgeleri ilgilendiren maddelerin birinde değişikliğe gidildi, diğerinde düzenleme aynen kaldı. ESBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler, serbest bölgelerden yurtiçine yapılan satışlarda ödediği verginin dışında kazançtan yüzde 25 kurumlar vergisi ödemesi kuralının yeni vergi tasarıda aynen yer aldığını, ancak kar etsin etmesin tüm şirketlerin yüzde 10 kurumlar vergisi ödemesi düzenlemesinden vazgeçildiği, eski uygulamanın aynen devam edeceğini bildirdi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Uzun süredir üzerinde çalışılan ve TBMM tatile girmeden oylanması beklenen yeni vergi paketinde serbest bölgeleri ilgilendiren iki madde çok tartışıldı. Yapılan görüşmeler ve itirazlar sonunda serbest bölgelerin söz konusu tasarıdaki  maddelerle ilgili taleplerinden birisinde herhangi bir değişiklik yapılmazken, ikincisinde öngörülen düzenlemede geri adım atıldığı öğrenildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun, söz konusu maddeleri yeni halleriyle birkaç gün içerisinde Meclis’e sunması bekleniyor.

YURT İÇİ SATIŞ KAZANCINDAN DA VERGİ ÖDEYECEKLER
Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) CEO’su Dr. Faruk Güler, yeni düzenlemeye göre, Serbest Bölgelerdeki şirketlerin, yurtiçi satışlarda elde ettiği kazançtan yüzde 25 kurumsal vergisi ödemek zorunda bırakıldığını belirterek, “Bu doğru bir karar olmadı. Çünkü dışarıda kötü bir imaj yaratacak. Diyecekler ki, Türkiye Cumhuriyeti verdiği sözü tutmuyor, bu ülkeye yatırım yapılmaz! İtirazlarımıza rağmen bu düzenleme geri çekilmedi” dedi. Güler, bu maddeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

”İki konu vardı bununla ilgili. Birisi, serbest bölgelerden Türkiye’ye satılan ürünlerde mevcut uygulamada fatura üzerinden, malın değeri üzerinden yüzde 0,9 vergi alınıyordu ve bu para Hazine’ye gidiyordu. Dediler ki, Türkiye’ye satışlardan şirketin elde ettiği kazançtan da yüzde 25 kurumlar vergisi alacağız! Biz buna itiraz ettik. Neden? Çünkü devlet buradan çok fazla bir şey kazanmayacak zaten. Ama verilmiş sözler, uygulama var. Biz şunun peşinde olduk; devlet, verdiği sözü, sözleşmedeki süre boyunca tutmalı. Süreler, verilen ruhsatlara bağlıdır. Devlet, yeni uygulamayı yeni geleceklere uygulayabilir ancak hak edilmiş haklar üzerinde oynamak doğru olmaz. Devlet olarak imza attığın uygulamaya sadık kalmalı. Böyle bir şey dışarıda kötü imaj yaratacaktı. Diyeceklerdi ki, Türkiye Cumhuriyeti verdiği sözü tutmuyor, bu ülkeye yatırım yapılmaz! Pakete konulan madde kapsamında devletin ekstra kazancı, devede kulak; kulak da değil kıldır. Böyle bir şey için imaj zedelenmez. Bu konu, yaptığımız görüşmeler ve itirazlara rağmen değişmedi. Komisyon, yeni uygulamanın hayata geçirilmesi konusunda karar aldı. Tasarıdaki haliyle kaldı.”

MİNİMUM YÜZDE 10 KURUMLAR VERGİSİNDEN MUAF OLACAK
Türkiye’deki tüm şirketler gibi Serbest Bölgelerdeki şirketlerin de kar etsin etmesin, minimum yüzde 10 kurumlar vergisi ödemesi kuralını getiren diğer düzenlemeyle ilgili bakanlar ve Komisyon üyeleriyle yaptıkları görüşmelerin olumlu sonuç verdiğini anlatan Dr. Faruk Güler, “Bu konuda görüşlerimiz dikkate alındı ve bu düzenlemeden vazgeçildi, eski uygulamaya dönüldü. Yani bu konuda Serbest Bölgeler istisna olacak” açıklamasında bulundu. Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Değişen düzenleme, daha önce istisna olduğumuz konuda oldu. Buna da aynı gerekçeyle itiraz ettik. Serbest bölgelerde yatırım yapan insanlar belirli şartları yerine getirmek üzerine bir anlaşma yapıyorlar. Anlaşmadaki sürenin sonunda fabrika ya devletin oluyor, ya da o yatırımcı yeniden satın alıyor. Devlet, ihracat yapma zorunluluğu getiriyor. Fon ödemesi var, kira ödemesi var. Yani serbest bölgeler, devlete sıfır katkı koyan yerler değil. Sonra dediler ki, Türkiye’deki tüm şirketler, kar etsin etmesin, ayrımsız, minimum yüzde 10 kurumlar vergisi ödeyecek! Serbest bölgeler de bu vergiyi ödesin, dediler. Bu maddeyle ilgili düşüncelerimiz uygun görüldü. Yani serbest bölgelerde yüzde 10 kurumlar vergisi ödemesi olmayacak, eski uygulamaya devam edilecek. Bu konudaki istisna devam edecek.”