GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Ağustos 2020 Çarşamba 10:29

Ertuğrul Günay’dan ‘Zeus Sunağı’ açıklaması: Ayasofya'yı camiye çevirirseniz, kimse size eserleri vermez!

3 bin 700 civarı tarihi eseri ülkemize getirmeyi başaran Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, "Zeus Sunağı'nda çok sıkıntı var. Almanya, son derece isteksiz ve kapalı… Geri gelmesi için BM ve UNESCO'yu zorlamak lazım. Bunu yapmak için de itibarı yükselen bir Türkiye lazım" ifadesini kullandı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - "Taş yerinde ağırdır" sloganıyla, ait olduğu yere, Bergama'ya getirilmesi için yoğun çalışmaların yapıldığı Zeus Sunağı'nın yurda getirilmesi mümkün mü? Bu soruyu, aralarında Truva Hazineleri'nin bir kısmı, Yorgun Heraklis Heykeli, Sinan Paşa Camisi'nin çalınan İznik Çinileri,ş Topkapı Sarayı Müzesi'nden çalınan Kur'an'ı Kerim, Afrodisias İhtiyar Balıkçı heykelinin de bulunduğu 3 bin 700 civarı tarihi eserin ülkemize getirilmesinde büyük payı olan, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay'a sorduk. Günay, "Çok zor. Önce Ayasofya'yı camiye çevirirseniz, Kariye'yi ibadete açarsanız, hiçbir Avrupa ülkesi elindeki tarihi eserimizi bize iade etmez" yanıtını verdi.

Bugünkü konjonktürde Zeus Sunağı'nın Berlin Müzesi'nden Bergama'ya getirilmesinin zor olduğuna vurgu yapan Günay, "Övünmek gibi olmasın, o dönemde başlattığımız seferberlikle, benden önceki ve sonraki yıllarda görülmemiş sayıda tarihi eseri ülkemize getirmeyi başardık. Geri getirdiğimiz eserlerin bir kısmı, o ülkeye sokulurken yakalanan eserlerdi. Bazı müze yönetimleriyle temaslarda bulunduk, müzayedeye çıkarıldığında bizden çalıntı olduğunu tespit ettik, Türkiye'ye ait olduğunu belgeledik. O eserler, artık ülkemizde.  Fakat Zeus Sunağı için endişelerim var."

ENVANTER YAPALIM, DEDİK, YANAŞMADILAR
Zeus Sunağı'nın, 1800'lerin sonlarında, ülkemizde bu konuda hukuki bir zemin olmaması sebebiyle, padişahın konudan habersizliği, valilerin, kaymakamların tarihi eserlerin kıymetini bilmemesi yüzünden Türkiye'den çıkarıldığını belirten Ertuğrul Günay, "Avrupa'da eserlerimizin bulunduğu müzelerin yönetimleri, bizimle belge çalışması yapmaktan kaçınıyorlar. Almanya başta olmak üzere tüm ülkeler, karşılıklı envanter yapalım çağrımızı dinlemediler, yanaşmadılar. Almanya özellikle, isteksiz ve bu tür çalışmalara kapalı. 2088-12 yılları arasında Zeus ile uğraşırken, bazı direnişlerle karşılaştım ama direnişin ötesinde saldırılar geldi Almanya'dan... Almanya Arkeoloji Enstitüsü Başkanı, eserlerimizi istediğim için beni şımarıklıkla, şovenlikle, aşırı milliyetçi duygular taşımakla suçladı. Zeus için daha çok uzun yol yürümek lazım. İkili ilişkilerden öte, dünya kamuoyunu harekete geçirmek lazım. Birleşmiş Milletler, UNESCO gibi kurumları zorlamak lazım."

DÜNYADA İTİBARI YÜKSELEN BİR TÜRKİYE LAZIM
Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, "Zeus Sunağı'nın Bergama'ya, ait olduğu yere getirileceğine inanıyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Yunanistan'da, Mısır'da, Suriye'de, İtalya'da, hep bu konuları gündeme getirdim. Çünkü biz Doğu Akdeniz Havzası, Batı müzeleri tarafından hep soyulmuşuz. Hindistan'dan İtalya'ya kadar tarihi eserlerin soyulduğunu görüyoruz. Bir dayanışma içinde olmamız gereken bir dönem. Fakat bir dayanışma içinde olacağımıza, deniz kavgası yapıyoruz. Hakkı yenmiş ülkeler olarak hakkımızı hep birlikte arasak, savunsak, hem tarihte, hem enerjide büyük zenginliklere sahip oluruz. Zeus'u Türkiye'ye getirmek, getirebilmek için, dünyada itibarı yükselen bir Türkiye lazım. Bu tarihi, kültürel konuları bilerek takip eden bir kültür yönetimi lazım…"