GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
23 Mayıs 2017 Salı 18:14

Erdoğan'dan spor kulüplerine "arena" eleştirisi

Türk Dil Kurultay'ında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, stadyumlara "arena" ismi verilmesine "Hayvanların yarıştırıldığı Avrupa'daki arenaları spor salonlarında isim olarak kullanmak şık değil" sözleriyle tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8. Uluslararası Türk Dili Kurultayı'na katıldı.

Burada bir konuşma yapan Erdoğan, yabancı kelime kullanımına yönelik eleştirilerde bulundu.

"Bir özentidir gidiyor" diyen Erdoğan, "Kendi dilimizin zenginlikleri varken bu özentilerle adeta, biraz ağır olacak ama hayvanların yarıştırıldığı malum Avrupa'daki arenaları kalkıp spor salonlarında isim olarak kullanmak pek de kibar değil, şık değil" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı, "Yarın yazılı ve görsel medya bunun üzerinden bindirecek. Varsın bindirsin, biz doğruları konuşmaya mecburuz. Bunları konuşamadığımız için bedel ödüyoruz. Bunları konuşacağız" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

"Geçtiğimiz bir asır dilimizle ilgili en çok sıkıntı yaşadığımız, kopuş yaşadığımız dönem olmuştur. Kendi ana dilini en doğru şekilde konuşamayan bir toplum başkalarına da katkı sağlayamaz. 

Türkçe dünyanın en kadim, en zengin dillerinden biridir. Üzerinde konuşulmayı hak eden köklü bir dilimiz var. Dilimizin tek ihtiyacı onun kıymetini bilecek insan ve kurumlardır. Her alanda mücadele ederken dilimizi milli ruhumuz olarak görüp sahiplenmeliyiz.

Bilimde, ekonomide, sanayide, ticarette ve her alanda muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için mücadele ederken dilimizi milli ruhumuz olarak görüp sahiplenmeliyiz. Küresel düzeyde faaliyet gösteren teknoloji firmalarının Türkçe'yi görmezden gelmesi bizi üzüyor.

Bin yıl önce Divanü Lugati't-Türk ismiyle on bine yakın kelimeden oluşan sözlüğü bulunan bir dile yetersiz demek, bühtanların en büyüğüdür.

Biz, dizilimi Türkçe'ye uygun olan "F" klavyenin kullanımını yaygınlaştırabilmiş değiliz. 

Dilimizle birlikte milli ruhumuzun da zayıfladığı gerçeğini kabul etmeli ve bu konudaki tedbirleri ona göre hep birlikte almalıyız." (NTV)