GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
4 Kasım 2016 Cuma 11:31

Erdoğan'dan faiz çıkışı: Bu iş yürümez!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sermaye Piyasaları Kongresi'nde konuştu. Faizlerin yüksekliğine vurgu yapan Erdoğan, "Bizde faiz yüzde 15,16'larda. Bununla yatırımcı piyasaya nasıl girsin? Böyle bir sıkıntının içinde bu iş yürümez" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Sermaye Piyasaları Kongresi'nde konuşma yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Küresel finans krizi etkilerini halen sürdürüyor. Dünya ekonomisi hala kriz öncesi büyüme oranlarına ve istikrar ortamına kavuşamadı. Bu krizin Türkiye'yi teğet geçeceğini ifade etmiştim. Sonuçta Türkiye kriz dönemini rekor büyüme oranlarıyla atlattı. Ortalama büyüme oranı yüzde 4,7 oldu. Son 3 yılda ciddi sıkıntılara rağmen büyüme oranımız ortalamanın üzerinde gerçekleşti. İhracatta da Türkiye'nin durumu Avrupa'dan çok daha iyi. 

Gündemimizdeki yeni proje 1915 Çanakkale Köprüsü. 5,5 milyar dolar maliyeti olan köprünün temelini 18 Mart'ta atmayı planlıyoruz. Efsane bir proje dediğim Kanal İstanbul projemiz eşine az rastlanır bir eser olacak. Bu projeyle ilgili hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. İstanbul'da yeni havalimanı Türkiye'yi bir numara haline getirecek. İnşaat bedeli 12 milyar doları bulan projeden 25 yılda devlet olarak 25 milyar kaynak elde etmeyi bekliyoruz. 2018'de hizmete açmayı planlıyoruz. Şehir hastaneleri yatırımları da devam ediyor. 2019 yılına kadar tüm hastanelerimizi hizmete almayı planlıyoruz. 

"YATIRIMCI PİYASAYA NASIL GİRSİN?"
Türkiye yatırımların finansmanı açısından şu ana kadar sıkıntı çekmedi. Yatırımları artırmak mecburiyetindeyiz. Bunun için de yatırımcıların finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştırmak için harekete geçtik. Bu ülkenin ayağa kalkmasına hep birlikte destek vereceğiz. Parayı yastığın altında saklamak nasıl bir gafletse finans sektörünün de parayı kasalarda tutması o denli gaflettir. Bu para büyük çoğunlukla finans sektörünün kendi öz sermayesi değil. Öz sermeyesi var vatandaşın mevduatıyla kendisine güç aktarıyor. Dünya piyasalarında finansta faiz oranları nedir, Türkiye'de nedir? 15-16-17.. Adeta tefecilerle yarışanlar var kusura bakmasınlar. Tam aksine ben ülkem için ne yaptım... Benim bankam şu kadar para kazandı diyeceğimize hem kazandım hem de ülkenin kalkınmasına destek verdim diyebiliyor muyuz? Sözleşme kağıdı karınca gibi okumaya bile fırsat bulamıyor. İmzayı atıyor ve ödemesi gereken faiz neyse ödüyor. ABD'ye bakıyorsun faiz oranları 0,50, Avrupa oralarda, Japonya eksi, İsrail oralarda, bize bakıyorsun 15,16 buralarda. Bununla yatırımcı piyasaya nasıl girsin? Zaten reel sektör kazandığını ancak oraya yetiştiriyor. Böyle bir sıkıntının içinde bu iş yürümez. Bizim bu konuda sermaye piyasaları olarak çok ciddi bir adım atmamız lazım. Varlık fonu ile oluşacak assetler gücümüzü artıracaktır. Yatırımcıların önünde engel olan yüksek faizleri düşürmede sermaye piyasası araçlarının ciddi katkısı olacağını düşünüyorum."