GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
22 Şubat 2022 Salı 09:17

Ensar Vakfı planları yargıya taşındı!

Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası, Urla Zeytineli Koyu’nda yer alan ve mülkiyeti Hazine’ye kayıtlıyken 49 yıllığına Ensar Vakfı’na tahsis edilen 3’üncü derece statüsündeki doğal sit statüsündeki parsele ilişkin hazırlanan koruma amaçlı imar planlarını iptali için dava açtı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Urla Zeytineli Koyu’nda yer alan 42 bin metrekarelik arsa ve arsa üzerindeki Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) ait tesisler 2015 yılında imzalanan sözleşme ile Ensar Vakfı’na tahsis edilmişti. DHMİ tesisi 2014 yılında 5 milyon TL yatırım yaparak tesisleri yeniletmişti.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan devirle ilgili Ensar Vakfı geçtiğimiz aylarda harekete geçmiş ve kendilerine devredilen Zeytineli Mahallesi’nde yer alan 3’üncü derece doğal SİT statüsündeki 236 ada 1 nolu parsele ilişkin  ‘1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’ ve ‘1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’ hazırlattı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan planlarla birlikte alanın statüsü ‘eğitim merkezi ve öğrenci yurdu’ statüsüne çevrilmek isteniyordu.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi tesisleri vakfın kullanımına açan planlara karşı harekete geçti. Oda yönetimleri planlara karşı dava açma kararı aldı. Şube yönetimleri hazırladıkları dilekçeleri idare mahkemesine vererek planların şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu ileri sürdü. Oda yönetimleri, planların iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. Açılan davalar tesislerin geleceğini yakından etkileyecek.



CHP'Lİ BEKO YIKIMLARI SORDU
Son olarak CHP İzmir Milletvekili Kani Beko geçtiğimiz günlerde Ensar Vakfı’na yapılan tahsisi meclis gündeme taşımış, tesisteki yapıların yıkılmasının nedenini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’na sormuştu. CHP’li Beko var olan binaların neden yıkıldığını ve yıkılan alanda neler yapılacağının sorularının cevaplanmasını talep etti.