GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
24 Ekim 2018 Çarşamba 15:51

Enerji tıbbı ve tamamlayıcı tıp yöntemleri nedir, ne değildir?

Modern tıp eğitimi ve uygulamaları ile birlikte tüm dünyada yaygın olarak tanınıp uygulanan enerji tıbbı ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinin kamuoyu tarafından bilinmesi ve bilinçlenmesi amacıyla İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi - Geleneksel - Tamamlayıcı Tıp Uygulama Araştırma Merkezi” ve Sağlıkta Kalite Derneği (SAĞKAL) işbirliğiyle bir proje çalışması başlatılıyor.

Enerji Tıbbı ve Uygulamaları Derneği Başkanı Op. Dr. Mustafa Erşin, “Geleneksel - Tamamlayıcı Tıp Uygulama Araştırma Merkezi” ve Sağlıkta Kalite Derneği (SAĞKAL)  işbirliğiyle enerji tıbbı ve tamamlayıcı tıp konusunda bilgilendirme kampanyası başlatılacağını açıkladı.

Op. Dr. Mustafa Erşin, “Misyonumuz modern tıp eğitimi ve uygulamaları ile birlikte tüm dünyada yaygın olarak tanınıp uygulanan enerji tıbbı ve tamamlayıcı tıp yöntemlerini sahiplenerek ‘ehil eller’ tarafından uygulanmasını sağlamak ve gelişmesine katkıda bulunmaktır” dedi. Enerji tıbbı ve tamamlayıcı tıp yöntemlerini uygulayacak ve bu konuyla ilgili eğitim verecek olan hekimlerin ve ilgili sağlık personellerin alacağı kurslarla ilgili hazırlıkların tüm yönleriyle tamamlandığını ifade eden Op. Dr. Mustafa Erşin, proje kapsamında hedeflerinin her ay düzenli olarak eğitim, seminer ve de bilgilendirme toplantıları gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Enerji Tıbbı ve Uygulamaları Derneği Başkanı Op. Dr. Erşin,  “Vizyonumuz, enerji tıbbı ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının ulusal sağlık sistemimiz  içerisinde hak ettiği yere ulaşması ve kamu ve özel sağlık kurum - kuruluşlarında uygulanması için düzenlemelerin yapılması, sosyal güvenlik sistemlerince tanınır hale gelmesini sağlamaktır. Bu hedefimiz Ekim 2014 yılında Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği ile büyük oranda gerçekleşmiştir” diye konuştu.

NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Op. Dr. Mustafa Erşin, hem hekimlere hem de vatandaşlara yönelik başlatılacak kampanya hakkında şu bilgileri verdi:

“Bu yönetmelik çerçevesinde ülkemizdeki hukuki belirsizliğin ortadan kalkması sağlanmakla birlikte, bu alanda yaşanan değişim ve gelişmeler derneğimizin yeni bir misyonu üstlenmesini gerektirmiştir. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği kapsamındaki uygulamaların hekimler ve diğer sağlık çalışanlarına aktarılması ve kamuoyu tarafından bilinirliğinin artırılması, halkımızın bilinçlendirmesini amaçlayan bir proje hazırlanmıştır.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Müdürlüğü tarafından finanse edilen bu projede,  hedefe uygun çalışmalar yapmak amacıyla ilgili kamu kurumları ile işbirliği yapılması ve projenin amacına uygunluğunun artırılması hedeflenmiştir. Bu çalışmalar kapsamında İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde kurulan “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi” ve Sağlıkta Kalite Derneği (SAĞKAL)  işbirliğiyle kamu ve özel sektörde görevli hekim ve sağlık çalışanlarının bilgilendirilmesi,  halkımızın ve kamuoyunun sağlıklı bilgilendirmesi hedeflenmiştir.”

NELER YAPILDI?
Op. Dr. Erşin 2005 yılında kurulan Enerji Tıbbı ve Uygulamaları Derneği  seminer sempozyum ve kongre çalışmaları ile bu amaca uygun aktiviteler düzenlediğini, 2007 yılında “1. Enerji Tıbbı ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu”nu İzmir’de gerçekleştirildiğini açıkladı. Sonraki yıllarda da süren “Enerji Tıbbı ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu” çalışmalarıyla birlikte, Türk Musikisini tanıtma ve Araştırma Grubu (TÜMATA)  ile işbirliği içinde “Kalpten Tıbba Tıptan Kalbe Geleceğe Hazırlık” seminer ve  sempozyumlarının düzenlenmesine katkıda bulunulduğunu söyledi. Op. Dr. Mustafa Erşin derneğin çalışmalarını tanıtırken, Nisan 2014 tarihinde de Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliği ile “Tamamlayıcı Tedaviler Kongresi” düzenlendiğini belirtti.

Op. Dr. Erşin yönetmeliğin yayınlanmasının ardından İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde 17 - 19 Kasım 2017 tarihlerinde “3. Ulusal Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu” olarak gerçekleştirildiğini söyledi. Bugüne dek yapılan çalışmaları özetleyen Op. Dr. Erşin, “Geleceğin Tıbbı” olarak adlandırılan Frekans Tıbbı uygulamaları konusunda  Dokuz Eylül Üniversitesi ile işbirliği içerisinde, 23 - 24 Mart 2018 tarihlerinde “1. Magnetoterapi ve Frekans Tıbbı Kongresi” düzenlenerek, bilimsel değerlendirmeler yapıldığını belirtti.