GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
1 Ocak 2023 Pazar 10:19

Enerji devinden kapasite artışı!

İş insanı Ebubekir Tivnikli’nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Eksim Enerji, Bergama’daki rüzgar enerji santrallerinin kapasitesini genişletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ilk onay aldı.

EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle Bergama Koyuneli Mahallesi’ne 8 adet rüzgar enerji türbini diken Tivnikli Ailesi’ne ait Eksim Enerji kapasitesini artırmak için harekete geçti.

Şirket rüzgar türbinlerine ek olarak bölgeye güneş enerji santralleri dikerek Ovacık Rüzgar Enerji Santrali’ni ‘Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi (Hibrit)’ tesisine çevirmeyi amaçlıyor. Şirket bu proje için 17 milyon TL yatırım yapacak.

Proje tanıtım dosyasında “İzmir İli, Bergama İlçesi, Koyuneli Köyü (Mahallesi), Güneser Tepe, Çitlenbik Tepe ve Yeşilindağı Tepe Mevkileri’nde Eksim Enerji A.Ş. tarafından işletilmekte olan Ovacık Rüzgar Enerji Santraline, 6,8 MWm/6,8 MWe kapasiteli 1 adet türbin ilavesi yapılması planlanmaktadır. İlave türbin (T9) alanı, Bergama İlçesi, İsmailli Mahallesi, Değirmendere Mevkii 102 Ada, 235 Numaralı Parsel sınırlarında kalmaktadır. Projede yapılacak 6,8 MWm/6,8 MWe kapasite artışı ile; mevcutta 28,8 MWm/18 MWe olan Ana Kaynak RES Projesinin; 35,6 MWm/24,8 MWe çıkarılması planlanmaktadır. Projede hibrit proje kapsamında 5,994 MWm Yardımcı Kaynak GES Projesi ilavesi ile birlikte toplam tesis kapasitesi 41,594 MWm/24,8 MWe olacaktır. Tesiste mevcut durumda yılda 55.000.000 kWh elektrik üretilmekte olup kapasite artışı sonrası yıllık elektrik üretim miktarı 99.200.000 kWh olacaktır. Proje kapsamında üretilen elektrik enerjisi İzmir Havza Trafo Merkezine bağlantı yapılmış olup, ulusal şebekeye aktarılmaktadır.” ifadeleri yer aldı.

ŞİRKET KİME AİT?
Eksim Holding bünyesindeki Eksim Enerji’nin yönetim kurulu başkanlığını iş insanı Abdullah Tivnikli’nin oğlu Ebubekir Tivnikli yürütürken, şirketin Türkiye’nin pek çok noktası dışında Gürcistan, Rusya, Ukrayna ve Romanya’da enerji yatırımları bulunuyor. Aynı zamanda Eksim Holding’in de yönetim kurulu başkanı olan Ebubekir Tivnikli’nin düğününe dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmıştı. Dicle Elektrik Şirketi'nin de sahibi olan Eksim Holding son 10 yılda devletten en fazla elektrik ihalesi alan şirketler arasında yer alıyor.